RSS 2.0

Coface - Inkasso, försäkring och kreditupplysning

Coface finns i 93 länder i hela världen och håller på med finans och försäkringar.
Det grundades 1946 och startade år 2000 i Sverige och huvudkontoret finns i Stockholm.
Anledningen till varför det grundades var för att de skulle stödja företag när de ska exportera sina varor, med statliga garantier. Dom erbjuder kreditförsäkringar både utomlands och inom Sverige, Internationellt inkasso och kreditupplysningar.
Kunderna till Coface finns runt om i hela världen och både stora företag och små företag använder sig av dom.
 
 
 
Tjänsterna anpassas alltid efter kundens individuella behov och det är för att kunden ska trivas med de tjänster dessa betalar för.
De har i över 60 år haft sin fokus på att förbättra sina tjänster för de ca 35 000 kunderna de har världen runt.
Deras mål är att få produkterna och serviceutbuden större i samma takt som ökad exportering i handel, samt bemöta e-handel och även bygga upp den internationella närvaron med att erbjuda en bättre expertis till alla klienterna i världen.
Detta är alltså ett unikt globalt nätverk som man som företagare inom export borde använda.

Taco - pyssel - spelkväll

Vi blev flera stycken denna kväll. 
Jag, Älskling, Elicia, Monica och Marcus. 
Älsklingen och Marcus spelade xbox 360
 
Medans jag, Monica och Elicia pysslade. 
 
Denna tomten gjorde jag :)
 
Elicia fick bada innan sängen och vi satt uppe och spelade och snackade till efter 12 i natt då Monica och Marcus gick hem :)
 
 
 
 
 
 

Roliga unge :P

Sådana här bilder hittar man blandannat i min mobil när Elicia har tagit min mobil när man själv ligger och sover ;) 
Söt va??

Älskade människa

Idag har jag fått veta något som jag verkligen mår bra av. 
Har haft kontakt med ett medium angående farbror Peter, Mamma och Pappa. 
 
Det mediumet fick fram endast via bilden av Peter var:
"det är en riktigt tung bild, jag ser en busig grabb, jag ser en moppe. Måste fråga om ni har släktband? Morbror el farbror, får jag fram, vet inte alls om det stämmer, vet ej heller hur gammal du är. Det jag tycker är jobbigt med bilden, det hugger i mitt hjärta på ett ångestliknande sätt. Vemod"

Hon hörde av sig en stund efter med detta:
"Då förstår jag känslan i bröstet, Så tragiskt Jag ska försöka tona in mig på honom och försöka få han att säga nåt."
 
Jag nämner då att min mamma fick missfall i samma veva som olyckan på honom.
 
"Ok, vad jobbigt!! Direkt säger det mig att det var en pojke, du skulle alltså haft en bror, åhh jag ryser, din mamma och pappa har haft det tufft. Du har oxå haft det jobbigt, och nånting säger mig att nu när du är med i denna andlighet, för du kan känna av saker från andra sidan, så kan det lugna dig. Du har många gåvor du. När jag ser i pojkens ögon så ser jag en Bertil oxå. vet inte vem det är, men det dyker upp roliga saker som "Karl-Bertil Johnssons jul" Nån skrattar, tror det är flera här, men främst någon nära dig?? Någon måste ha varit väldigt givmild, eftersom det programmet kommer upp. Eller så har nån jobbat på posten, jag hör mera skratt, det här e inte klokt. Jag sitter själv å skrattar nu. Synd att posten är nerlagd säger nån. Finns det mycket humor i din familj?? Förlåt, men jag måste skriva det jag upplever, mitt i tragiken. Nån en kvinna, säger att du aldrig ska oroa dig, allting är bra nu. De är med dig överallt. Har du några syskon du umgås med?? Färgen blå kommer till mig å jag förstår inte det heller, någon blå färg hemma?? Din farbror är lugn nu och har ro. Någon som är med honom har gått bort i cancer, ev lungcancer. "Det är många här" säger någon, och du behöver inte oroa dig. Fast jag tror du vet det."
 
Jag ger henne svaren på det hon skrivit med detta:
Åh, ja mina föräldrar har haft det tufft. min farmor avled när pappa var 18år och då tog hand om Peter (hans lillebror som är på bilden) Jo, haft det jobbigt har jag verkligen haft. Vet själv inte vem Bertil är kanske någon som han hade kontakt med. Min pappa körde taxi och just söndagar så stannade han vid många gula postlådor för att tömma dom på väg till Norrköping. Pappa körde även lastbil som var med post. Min mor avled 2002 i cancer i magen. Min morfar hade levercancer som han avled av. har två systrar varav en avled 2009 i cancer i levern. den andra systern har jag ingen kontakt med. Min pappa avled 2007 vet egentligen inte anledning mer än att han var alkolist och vad jag förstod det fick han vatten i lungorna vilket gjorde att han avled på vårdhemmet han låg på.
Färgen blå kan nog vara att jag gillar blått har gjort det i många år. Det var även min mammas favoritfärg.
 
Då e det nog så att din pappa kände sig som Karl-Bertil. dt e därför det är så glada ord. Om han hade vatten i lungorna så var det säkert hjärtat som inte orkade mer. Ok......... sorgligt jobbigt och jäkligt tungt för dig vännen. Men eftersom de är glada allesammans just när jag hör dem så vill de att du verkligen tar det riktigt lugnt, du kan vara trygg, du har som en ring omkring dig av positiva själar. Ingen smärta längre, ev att din mamma kan vara orolig för dig, jag tror hon vill att du och din syster har kontakt. Hon vill inte se dig ensam. Om det rör omkring hemma hos dig så ser de bara till dig, vill trösta och säga att dom är där. Det kanske rasslar lite extra i jul, för din pappa är ju som sagt med dig han oxå. Finns det nån Karin som du känner till??

Denna Karin visar sig vara min faster Karina. 
Då skrev jag även att Karina alltid ställt upp för mig sedan både mamma och pappa avled.
 
Åhh vad bra, då är din mamma glad för det. Hon har nog oxå påhälsningar tror jag, annars borde hon inte dykt upp. Som om din mamma skulle berättat att du inte är ensam.

Skickar en bild på mamma för att se om jag får reda på något mer :)
 

 
Vilken fin mamma, där såg hon lycklig ut. Hur ska det gå, hur ska det gå?? Hennes tankar om dig plus syskon, innan hon avled. Hon vill idag nästan be om ursäkt för något, för att hon blev sjuk, hon hade velat vara med längre. Men när tiden gått och hon ser och är med dig så han hon stillats i sitt sinne, inte alls lika orolig nu. Du ska vara rädd om hälsan och inte vara rädd. Och du ska inte stressa. Det är hon noga med att säga. Hon är med dig överallt och hon är med din syster oxå. På ett lungt å stilla sätt. Vad gäller "Karin" så tror jag oxå att det är "Karina" för det var i sambandet med att jag skrev om din mor det namnet kom upp. Din mamma mår bra nu och hennes starka vilja är att du oxå mår bra, din mamma var stark hon oxå. Att dessa sjukdomar kommer, förtidigt, är tragiskt, men man kommer ju lixom hem igen. Jag gillar din mamma, hon var en kämpe. Så hennes uttryck till dig just nu "Stå på dig" vet inte vad hon syftar på, men det vet nog du!!
 
Som sist skickar jag bröllopsbilden på mig, mamma och pappa för att se om pappa har något att berätta också.
 

 
Han hade det ju jättetufft oxå. När han fick ta hand om lillebror till att börja med, sen all stress med lastbil, vilket ÄR ett stressjobb, ( därför din mamma säger att du inte ska stressa) Tror att drunkning, stress, missfall möjligtvis gjorde att han inte kände att han dög till någonting och din mammas bortgång, förmycket bara, kan nästan höra han säga så FÖR MYCKET!! Han kände sig misslyckad, inte på fyllan utan i nyktert tillstånd. Får lite ångest här, för det hade han och den började med att han fick ta hand om lillebror. Sen har han kämpat, men inte orkat, var han periodare???????? Inte någon på nån parkbänk? Han kände sig misslyckad, känner empati för hela din familj.
 
Här förklarar jag att han ofta tog sig ett glas på kvällen utom de helger han körde taxi. och att han ramlade och blev sjukskriven men aldrig kom tillbaka till jobbet då han alltid tog flaskan. 
 
Skammen att gå tillbaka är så stor, jag vet det. Man skäms för den man var. Va han snäll mot din mamma???? Det känns som om allt som varit jobbigt i livet bara brast för honom, jag känner sorg för både din mamma och pappa. Han ville ju lixom ingen nåt illa.
 
Han har aldrig varit elak mot mamma (inte som jag har sett iaf) 
 
Han behöver lite förståelse här och hade han kunna hjälpt sin bror, din mamma och alltihop, så hade nog inte den flaskan kommit fram. Utan alkohol var det ångest OCH lycka över sin familj. Men jag undrar om inte ansvaret för sin bror blev för tungt för honom, och skuldkänslorna kom redan där. Han vill säga förlåt, din mamma förstod honom, hon tyckte synd om han redan från början och hon älskade honom, och de älskar varann än idag och det vill dom att du vet, din syster är med, din farbror är med och ingen mår dåligt, de har full koll på dig och din faster och syster. De värnar av hela sina hjärtan för er!! Du har en stark uppsättning av skydd och jag säger det igen, Stå på dig, du fixar det. Å du får lite hjälp oxå, från dom.
 
Jag sitter och ryser, för det känns så bra att se det som faktiskt var gott i hela den tragiska historien. Ta väl hand om dig och Le, det är du värd Stor kram till dig Å så vill jag säga "Lilla gumman" Men det kommer nog från annat håll. 
Ska nu ta och förklara allt för er. Det med tjocka bokstäver är alltså mediumet som skrivit till mig via mail. 
 
Min farbror Peter var 16-17 när han skulle ut och åka båt. Han hade tagit moppen ner till sjön, lät flytvästen hänga kvar på moppen. Sedan händer något. Han var en duktig simmare men ändå drunknar han. Vi vet inte vad som hänt i dagsläget. Inte jag iaf. 
När mamma blev sjuk fick jag reda på att hon fick missfall i samma veva som Peter drunknade. 
Mamma var en riktig kämpe och jag är så stolt att säga att hon var världens bästa mamma. Glad och stark vilja när det gällde olika saker också. Bestämd men rättvis skulle jag vilja säga. 
Jag vet exakt vad hon menar med att jag ska stå på mig, men vad som menas med det tänker jag faktiskt inte yttra mig om nu, för privat! :)
 
När det gäller min pappa så har ni det mesta i texten. Sista året ville han bara dö, han sa det till mig. Både jag och Karina försökte få honom att sluta med alkoholen och komma tillbaka till det värdiga livet, men han hade gett upp. 
 
Lilla gumman i slutet är helt klart från mamma. hon sa det väldigt ofta! ♥
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Caféet du inte ska missa

Café Trädgår'n
 
Vill du besöka ett mysigt café mitt i Strängnäs kärna så tycker jag att du ska besöka detta.
De har bra priser och god service. Och så goda bakverk, luncher och olika drycker.
 
Skriv ditt eget omdöme | Tjäna pengar med Rejta
 

mina kort har kommit

beställde hem en del kort från när vi var på skansen i augusti och dom kom idag.. 
så nu vet jag vad jag ska göra. blir att hitta en fotoalbum till dessa kort och sätta in dom där :)
 
 

God Pizza!

Mälarens Pizzeria
 
En av Strängnäs bättre pizzerior som har en helt underbar egengjord kebabsås som är underbart god. De har en fin restaurang och är jag ute och ska äta pizza så är det den här pizzerian jag går till i första hand.
 
Skriv ditt eget omdöme | Tjäna pengar med Rejta
 

PIGG!!

Har känt en otrolig orolighet med sömnen senaste månaden, har liksom inte varit trött på kvällen, lagt mig runt 23 och sedan bara legat och vridit mig i sängen fram tills kl varit mellan 3-6 på morgonen och då har det ju känt väldigt onödigt att sova men har i detta skede somnat. var vaken en hel natt mellan sön-mån och kände inte av någon trötthet på kvällen, men gick och la mig då kroppen var extremt seg så somnade ju naturligtvis. vaknade utvilad på morgonen men nu har det liksom fortsatt igår morse somnade jag 6 och skulle upp halv 8.. och igår kväll somnade jag vid 23 och sov till 9 och somnade sedan om efter samtal till dagis om att jag försovit mig.. sov då till runt 11.. känner mig extremt trött men när jag väl lägger mig i sängen ikväll kommer jag ändå ligga vaken i flera timmar.. Kroppen är orolig och nu sista veckan har det ju hänt lite saker som gjort mig orolig men som jag egentligen inte behöver vara orolig för. då det inte stämmer.. vad det handlar om kan ja väl ta upp senare.. Nej nu ska jag ta och göra lite annat :)

sponsrad video- The Royal Concept – On Our Way

 

On Our Way heter en låt som The Royal Concept har gjort och spelades in i lägenhet i Stockholm.
Det är en avskalad och unik version som Marabou står bakom som sponsor med nya drycken Marabou Choco Latte.
Jag gillar ju kaffe och te men jag bara älskar Marabou´s choklad i alla dess sorter så kommer garanterat köpa detta för att få en ny smakupplevelse till fikastunderna eller mysstunderna framför tvn på kvällen.
Pulvret blandas med varm mjölk och rörs sedan om, du kommer få en underbar chokladdryck med ett gräddigt täcke på toppen.
Låter inte det helt underbart?? Det tycker iaf jag!

 

Detta är ett sponsrat inlägg


Tvätta tvätta tvätta

Ja det är vad jag roat mig med ikväll men funkar torktumlaren.. NEJ!! Morr
 
så nu ska jag felanmäla det aset så kanske den funkar nästa vecka ;) 
 
Kolla in modekampanj-bloggen! för lite modeläsning och se mina inlägg :)

Promenad

Idag vaknade jag redan kl 4 ungefär av Elicia som ville ha frukost men det fick hon allt vänta med, hon somnade om och även jag. sedan fick hon frukost iaf vid 6 ungefär. 
Johanna ringde och kom hit när hon lämnat tjejerna på dagis och sedan gick vi till dagis och lämnade Elicia innan en promenad upp till Dammen gjordes.
Kom väl hem för ca 1 h sen.. 
 
När vi hämtat Elicia idag så blir det ner till stan för att köpa något vi kan äta till middag idag.. Vi ska möjligen iväg och handla imorn :) 
 
 

Haha.. lite kul var det iaf

Jag gjorde några phrases på Fb.. 
Här kommer dom
 
vad sa gud när han skapade dej?
ett rent mästervärk!
Jasså, det säger gud ja!
 
Vem vaktar dig ????
Gud
vad snällt att jag först är ett mästerverk och att gud sedan vaktar mig! Känns BRA! 
 
vad säger din skyddsängel?
ge inte upp!
Nix, ska jag inte heller! Denna passade väldigt bra nu!!!!
 
Ditt Själsdjur
Lejon
GRRR!! mja, jag gillar ju katter så katt som katt, lite större variant bara 
 
Vem är du i en vargflock?
Valpvakten
passar bra! tar gärna hand om bebisarna
 
Har du spöken hemma?
ja
ja, det är väl lilla Putte i så fall som springer omkring här ibland och busar upp Hoppis (tjockis)
 
Hur bra förälder är du/kommer vara?
Dina barn kommer vara allt för dig... Du kommer ge dom all din kärlek och det betyder att dom aldrig kommer tveka att prata med dig när dom har bekymmer.
Det var ju bra!! Sådan mamma som jag vill vara
 
Detta behöver du just precis nu!
Du behöver din pojkvän/man just nu.
Meh, han är ju här
 
Vad kommer att hända dig i framtiden?
Du kommer få ett fint arbete år 2015, ett arbete som du gillar.
Men ååå, det är ju långt dit!!
 
Tjock text = frågan
Normal text = svaret jag fick
Kursiv text = mina egna svar!

Problem med julklappar? Tips här!

Julen kommer och det är dags att köpa julklappar.
Men många gånger kan det vara svårt att veta vad man ska köpa.
Du frågar den du ska köpa till vad dom vill ha och antingen får du hur många alternativ som helst eller så får du inget alls.
Men nu vet jag faktiskt att man kan hitta både roliga och billiga julklappar till såna som inte vet vad dom behöver eller vill ha.
Till pojkvän, fästman eller mannen i ditt liv kan du ju alltid köpa en middag för 2, om inte det passar varför inte en speedway-upplevelse?

Eller så kanske du köper denna smarta sak till din respektive. En bok som egentligen är en lönnbok.

Ni killar som läser detta kanske vill ha tips med så ger förslag till er med.

Självklart passar en middag för 2 här med. Gillar hon vin så är en vinprovning en helt klockren julklapp!

 


Evenemang :D

Idag har jag då satt mig med evenemanget för Elicias födelsedag! 
30 pers bjudna, så får vi se hur många som klickar ja. detta har jag gjort i samband med FB.. sen finns det ju en del som inte har fb som jag får skicka brev till :P Eller sms snarare :D
 
kalaset blir den 14 december eftersom det är svårt att ta det helgen efter hennes födelsedag.. folk kanske reser bort inför julafton osv. :) 
 
nu är det bara planeringen kvar. det vill säga allt det praktiska som ska göras :P lokal och grejer som kanske måste ordnas :P
 
 

Spökblogg :)

Måste bara informera er alla om en intressant blogg om spökerier. 
jag har även bett han som skriver i den att kolla om Strängnäs kommuns hemsökta ställen. Han skulle göra en special på sin blogg. 
så håll utkik här om du är intresserad! 
 
 

Ta en fika!!

Café Prinsen
 
Ett av Strängnäs bästa caféer! Där man blir nöjd med det man beställer och priserna är bra! Serveringen är även mycket bra och man blir trevligt bemött.
 
Skriv ditt eget omdöme | Tjäna pengar med Rejta
 

Massa bus

I morse ringde Johanna och sa att Wilma ville säga hej. och det var ju i samma veva som vi skulle gå till dagis så det var ju helt ok. men eftersom det tog lite tid att hitta allt och så som skulle till dagis så blev det att hon och Wilma kom upp till dörren :P 
sen gick jag och Elicia till dagis. påväg dit så ringde Johanna och sa att dagis hade ringt till henne om Tindra och så hämtade jag hem Tindra och gick över till Johanna på kaffe.. 
 
Var där några timmar innan jag tog med hennes tjejer och gick hem till mig för att väcka älsklingen. han skulle nämligen hämta Elicia då jag skulle ha hämtat Tindra, men nu hade jag båda barnen så han fick gå iaf :) vi var här tills Jonas hörde av sig och vi gick dit :) 
 
drack lite kaffe med Jonas innan jag gick hem till älsklingen och Elicia. :)
 
det jag och tjejerna gjorde när de var här var att rita lite, leka med lilla brandstationen, lyssna på musik, klappa Hoppis (katten) och göra lite bus måste man ju göra med ;)
 

Fogdö Kyrka

Fogdö kyrka är en kyrkobyggnad i Vårfruberga-Härads församling (gamla Fogdö socken) i Södermanland, belägen ca 9 km nordväst om Strängnäs och som tillhör Strängnäs stift.

Historik:
Under 1100-talet uppförs en kyrka med måtten 12 x 7,5 meter och med ett torn i väster. Under denna period kommer även nunnor hit, för att i anslutning till kyrkan leva ett klosterliknande liv. Kyrkan fungerade både som sockenkyrka och klosterkyrka under denna tid. Om detta vittnar en låg igensatt port i sydfasaden - "nunneporten".

Under 1200-talet utvidgas koret för att bättre kunna tjäna nunnekonventets korgudstjänst, Vid denna tid tycks en cistercienserskolad byggherre ha varit anlitad, vilket murarna vittnar om. Ganska snart kom dock nunnorna att lämna kyrkan för ett nybyggt kloster vid Mälarens strand; Vårfruberga kloster. Den renovering som påbörjas vid Fogdö kyrka kommer bara att omfatta koret, innan man alltså överger kyrkan och intilliggande klosterbyggnader i söder och flyttar ner till Kungsberg.
Kyrkan användes sedan enbart som sockenkyrka. Under 1300- och 1400-talen kommer Bergshammars och Hesselbyholms sätesgårdar att få betydelse för kyrkans vidare vård och försköning. Kyrkan förses med målningar, östfasad, valv och ett högre torn.
Under 1500-talet byggs en tornspira. Färgade glasrutor sätts upp i östfönstret med "det brutala" riksrådet Bengt Nilssons (Färla) vapen.
På 1600-talet byggs ett gravkor i söder åt familjen Posse på Bergshammar. Under denna tid tillkommer även en sakristia. Det är änkan Catharina Elisabeth Kurck som ligger bakom denna utvidgning.
Under 1800-talet förändras utseendet på gravkorets tak. Den nuvarande ingången tillkommer i tornet (1889).
År 2000 renoverades kyrkans fasad helt. Fönstren målades och ett nytt tak lades på. Det Sackska gravkoret återfick sin röda färg och tidigare hörn- och fönsterkedjor. Invändigt har koret rengjorts, liksom vapenhuset och torntrappan. Kyrkan har även återfått blinderingarna på den övre östgaveln. Det lilla Thörnflychtska gravkoret renoverades också utvändigt.

Inventarier:
Kalkmålning, av Fogdömästaren under 1400-talets första fjärdedel.
Triumfkrucifix av trä från verkstad i mälardalen under 1400-talets andra hälft.
Träskulptur av lövträd, biskop, från verkstad i mälardalen under 1200-talets andra hälft.
Träskulptur av ek, manligt helgon, från gotländsk verkstad under 1300-talets andra fjärdedel.
Träskulptur av ek, Martin av Tour till häst, från verkstad i mälardalen under 1400-talets andra hälft.
Predikstol från 1642.
Bänkkvarter från 1600-talet.

Orglar:
1744: Orgelbyggare Daniel Stråhle (1700-1746) bygger ett 7-stämmigt orgelverk.
1848: Gustaf Andersson, Stockholm, bygger en enmanualig orgel med bihangspedal. Fasaden placeras på läktarbarriären och spelbordet på orgelhusets norra gavel. Klaviaturomfång: manual C - f³, pedal C - g°. Alla fasadpipor stumma.
1859: Reparation av Per Larsson Åkerman, Strängnäs.
1936: Ombyggnad av firma Nils Hammarberg, Göteborg: Fasaden flyttas 1 meter bakåt och spelbordet flyttas till orgelhusets södra gavel. Sänkning av tonhöjden genom uppflyttning av vissa stämmor ett halvt tonsteg. (Arbetet utföres efter riktlinjer av Kyrkosångens vänners (KSV:s) orgelråd, kontaktman fil. dr. Bertil Wester, Stockholm.)
1950: Bakom Gustaf Anderssons fasad gör firma Åkerman & Lund, Sundbyberg, en om- och tillbyggnad, varvid gamla verket bibehålls på sin väderlåda som manualverk. Öververk och pedal tillbyggs och det hela pneumatiseras. Fristående spelbord med utökat manual- och pedalomfång. (Enligt förslag av musikdirektör Gösta Westblad, Botkyrka.)
Okänd tidpunkt: Nasard 2 2/3' flyttas upp en oktav till Kvinta 1 1/3' och Ters 1 3/5' på samma sätt till Ters 4/5'.

 

Älskar denna svartvita bild på Fogdökyrka
All text kommer från Wikipedia och bilderna från Google!

Budbilar!

När jag hade flyttat hemifrån så hade jag ju inte alla möbler jag behövde för att ha ett komplett boende så jag kollade runt lite på möbler och jag hittade bokhyllor, soffa och matbord och stolar på samma ställe.
Så var det ju det med att få hem grejerna då. Inte det lättaste, man ringer och kollar runt med vänner men ingen kan eller så har de inte en bil med dragkrok.
Dock så löste det sig men hade jag vetat det jag vet idag att det finns budfirmor så hade jag faktiskt anlitat en sådan för att få hem mina grejer samma dag.
Det finns ju fler budfirmor och jag kollade runt på DHL och besttransport.

  

Finns det några fler som ni kan tänkas sitta och hålla på? För vem vet jag kanske behöver kontakta en bra transportfirma i framtiden!


Feber

Jag förstår inte. igår var Elicia så pigg febern var borta och nu i morse när det var dags att gå upp och äta frukost och allt det där så hade hon ju självklart feber igen.. 39.5 eller något sådant. 
så det var bara att ringa dagis och sjukanmäla henne.. tråkigt då dom skulle till multeum idag på en utställning. nåja, får hoppas att Elicia kryar på sig så får man väl ta en runda ner dit för att kolla på utställningen så hon vet någelunda vad hennes kompisar har varit och kollat på idag.
 
imorn skulle de till badhuset också. men det blir nog inte alls så. Elicia blir ju hemma imorn med. hon vet ju om det och är nog rätt ledsen över det tyvärr. Men vad kan man göra åt det?!
 
 

Min farbror Peter

Är med i en sida på Fb som heter du vet att du är från stallarholmen om... 
 
Jag la ut en förfrågan om det var någon som hade kort på någon av mina släktingar. Valde såklart Min farbror, pappa och min farfar. :) 
Här är iaf en bild på min farbror 
Det är taget från mitten av 70 talet och han brukade vara hos denna familj (som tagit kortet) och fika!
Tycker det är riktigt intressant och få reda på lite fakta bara sådär om släkten.. 
 
Peter hann jag aldrig träffa för han avled året innan jag föddes i en drunkningsolycka. 
 
Inlägget passar bäst in i sorgen jag lever med! 

Xbox 360

Jag har börjat köra mer xbox igen :P 
 
så startade om på Saints Row 2. 
vill ju ha 3an och 4an men har inte pengarna till det och vad gör man då jo kör om 2an som är typ 1-2 år sedan jag spelade sist ;) 
 
 

Julpyntat med lampor

Snart är dags det att börja pynta för julmys och nyår.
och jag har funderat på att ha en slinga i någon fin färg eller något på balkongen.
Tycker det är svårt att hitta något man verkligen fastnar för men jag har faktiskt hittat något jag vill ha.
Dock har jag inte kommit på hur jag ska fästa det för att det ska se bra ut, men det är istappar i LED.
ja, alltså det känns nästan som jag måste kolla med grannen ovanför om dom har lust att hjälpa mig eller hur jag nu ska få till det.
Men det löser sig nog.
Det jag hade tänkt mig var detta från lysman. Måste ju vara så simpelt att fixa.

Eller kanske denna vore något?

Nu vill jag veta vad ni tycker!


112 Aina låten

Så jäkla skön låt :) 


Grattis alla Pappor

Grattis alla pappor på farsdag! 

Pappa jag saknar dig så grymt mycket!! Men har tänt ett ljus för dig!
 
Elicia har iaf fått ge Tobbe en farsdagspresent. En t-shirt och en egen ritad teckning :) 
 
 
 

Gulligt halsband

Visst är detta halsband gulligt. 
 
en fruktpaj runt halsen. ja varför inte.. 
så söt!!!
Hittade denna här

Strängnäs Domkyrka

Strängnäs domkyrka ligger i Strängnäs kommun i Södermanland, helgad åt apostlarna Petrus & Paulus.
Byggnaden ersattes av den ursprungliga träkyrkan som vikingarna använde som offerplats och är nu en treskeppig gotisk tegelbyggnad.
Arbetet börjades ca 1250 och ett parti invigdes 1291, nya delar tillkom under 1300-1400 talen, den karakteristiska tornhuven uppfördes på 1740-talet. Kyrkotornet är 75 meter högt.
Kyrkan har anor från medeltiden och är en kyrkobyggnad i tegel bestående av långhus med säteritak, polygont utformat kor i öster och ett inbyggt mäktigt torn i väster. I tornets bottenvåning en pelarförsedd ingångsportal. Mellan tornet och långhuset finns rester av den ursprungliga kärnkyrkans portal. Långhuset är treskeppigt med enkla kryssvalv medan högkoret har stjärnvalv. Runt koret en koromgång, längs väggarna en rad sidokapell och i norr även en sakristia.

Bilden är tagen av mig 2012

Historia:
Kärnkyrkan:
Redan i början av 1100-talet uppfördes, på den blivande domkyrkans plats, en stavkyrka i trä, troligen med vikingatida bladslingor som ornament. På 1250-talet kom dominikanerna till Strängnäs och började bygga ett konvent på norra stadsberget, där Sankt Eskil lidit martyrdöden. Dominikanernas kyrka och kärnpartiet i domkyrkan har varit tvillingkyrkor, alltså på samma sätt som i Sankta Maria kyrka i Sigtuna. Det var munkarna som lärde oss använda tegel och när man på 1250-talet började uppföra en ny större kyrka så använde man just tegelsten. Nya kyrkan byggdes omkring den befintliga träkyrkan, så att man kunde fortsätta fira gudstjänster där under byggnadstiden. Enligt en otillförlitlig uppgift skulle delar av kyrkan ha invigts av biskop Anund Jonsson sommaren 1291 men brunnit ned samma dag. I alla händelser blev tegelkyrkan inte helt klar förrän under 1330-talet. Troligen förrättade biskop Styrbjörn invigningen år 1334.

Sidokoren:
Denna första del, som byggts i form av en rektangulär hallkyrka, har sedermera kallats ”kärnkyrkan”. Redan 1342 kom den första tillbyggnaden, ett helgonkor, prytt med kalkmålningar, längst fram vid södra väggmuren. Sedan följde kapellen på södra sidan: Det Stenbockska koret längst i öster ca. 1340-1345, därefter Carl Carlsson Gyllenhielms gravkor och Djäknekoret. Längst i väster på långmurens sydsida uppfördes 1404 Vårfrukoret med målningar från 1430-talet och tre hagioskop och omkring 1425 byggdes von Hessensteinska koret. Under 1300-talet utfördes också valvmålningar i långhuset. Mellan åren 1424 och 1444 murades kyrkans västtorn. Åren 1448-1462 byggdes i öster ett gotiskt treskeppigt, polygonalt högkor med omgång, liksom en sakristia i norr. Efter att ha dekorerats med kalkmålningar, förmodligen utförda av någon från Strängnässkolan, invigdes högkoret på midsommaraftonen 1462.

Biskop Kort Rogge:
År 1479 tillträdde Kort Rogge (avled 1501) som biskop. Han var en politiskt aktiv kyrkoman, som också engagerade sig i domkyrkobygget. Efter en brand 1473 reparerades skadade delar, men biskopen lät också höja tornet, som efter högkorets tillkomst måste ha verkat en aning futtigt, och täckte hela kyrkan med ett gemensamt tak. Fram till ca 1500 tillkom ytterligare sidokapell samt ännu en sakristia i norr. Han skänkte också tvenne altarskåp, varav det större, avsett för högaltaret, gjordes i Flandern och färdigställdes i Bryssel 1490.

Västportal och tornhuv:
År 1648 skapades den stora västportalen med pelare; 1740-1742 fick tornet sin nuvarande huv, troligen efter ritningar av Carl Hårleman (1700-1753).

Curmans restaurering:
Under åren 1907-1910 vidtogs en omfattande restaurering under ledning av Fredrik Lilljekvist (1863-1932) med Sigurd Curman (1879-1966) som kontrollant. Bänkinredning, lampor på pelarna, korinredning med orgelfasad, allt utfört i jugendstil, tillkom nu. I detta projekt tillämpade Curman för första gången de nya antikvariska restaureringsprinciper han lärt sig under sina studieresor nere i Europa (varje tids tillägg skulle respekteras). Domkyrkan i Strängnäs är därigenom den av Sveriges domkyrkor som bäst bevarat sin medeltida karaktär.

Martyrernas kapell:
Annandag jul år 1999 invigdes "Martyrernas kapell" i en av de tidigare sakristiorna, avsett att erinra om vår tids martyrer i Kristi världsvida kyrka. Bl.a finns där en skulptur från slutet av 1400-talet utförd av lübecksmästaren Bernt Notke föreställande Erik den helige.

Inventarier:

  • Altarskåp vid högaltaret från 1480–1490 med bilder från julens evangelium och, när man öppnat skåpet, passionshistorien, tillverkat i Flandern och 1490 färdigställt i Bryssel. Skåpet är skänkt av biskop Kort Rogge och är ett av Sveriges största altarskåp.
  • Mariaskåpet, altarskåp från 1507-1508, tillskrivet Jan Bormans verkstad.
  • Dopfunt, paradisfunt av brons från 1300-talet med silverskål från 1992 av Anna-Stina Åberg.
  • Predikstol i gustaviansk stil i vitt och guld tillverkad omkring 1789 av hovbildhuggaren Pehr Ljung.
  • Monument i kalksten till 400-årsminnet år 1952 av Olavus Petri och Laurentius Andreæ, skapat av konstnären Erik Sand i Strängnäs.
  • Herrskapsbänk - kanske för biskopen?
  • Gravsten minnande om biskop Thomas (†1443).
  • Gravmonument över Karl IX (1550-1611).
  • Gravtumba för prinsessan Isabella Johansdotter.
  • Epitafium
  • Två psalmtavlor

Orglar:

  • Den 12 juni 1473 berättas att en eldsvåda härjar i staden och förorsakar svåra skador på bland annat domkyrkan så att kyrktorn, tak, kyrkklockor och piporgel fördärvas.
  • 1575 finns en organist och en orgeltrampare.
  • 1578 blir Henrik orgelbyggare klar med sitt arbete och "orgorna provspelas".
  • 1580-talet: Orgelverket repareras.
  • 1631, den 28 juni, är elden åter lös.
  • 1636: Philip Eisenmenger (†1655) påbörjar ett orgelbygge och domkyrkans snickare Michael Rechner tillverkar orgelhuset.
  • 1638: Ryggpositivet med 8 stämmor är färdigt.
  • 1648: Hela orgeln är klar.
  • 1650: Johannes Matthiae lät vitkalka Strängnäs domkyrka. Flera sockenkyrkor följde exemplet, såsom Halla kyrka och Lunda kyrka 1696 respektive 1685.
  • 1703: Orgelbyggare Johan Niclas Cahman (o.1679-1737) renoverar orgeln.
  • 1715/1717-1720: Johan Niclas Cahman gör en mer omfattande ombyggnad; bl.a. inrättas ett nytt pedalverk och insätts nya bälgar.
  • 1723 inträffar åter en stor eldsvåda.
  • 1734: Orgelbyggare Olof Hedlund (†1749) sätter orgeln i någorlunda brukbart skick.
  • 1745: Orgelbyggare Daniel Stråhle (1700-1746) renoverar orgeln och förnyar i stort sett alla stämmor till mera tidstrogna.
  • 1754 uppvisar orgeln diverse bristfälligheter, vilka avhjälps 1758.
  • 1773: Fornforskare Abraham Abrahamsson Hülphers redovisar dispositionen i sitt stora verk: "Historisk Afhandling om Musik och Instrumenter särdeles om Orgelwerks Inrättningen i Allmänhet jemte Kort beskrifning öfwer Orgwerken i Swerige".
  • 1776 är orgeln åter i behov av reparation och när tillstånd getts av landshövding Carl Lagerbring i Nyköping går uppdraget till orgelbyggare Olof Schwan (1744-1812).
  • 1778: Olof Schwan blir klar med reparationen.
  • 1799 är verket åter förfallet. Orgelbyggare Pehr Schiörlin har inte tid att utföra någon reparation men orgelbyggeridirektör Johan Ewerhardt d.y. (1760-1847) åtar sig att bygga ett nytt orgelverk.
  • 1804: Johan Ewerhardts nya 40-stämmiga verk avsynas av Olof Schwan.
  • 1849 tillkallas professor Carl Georg Brunius, som avger ett betänkande om ny orgel och dess placering.
  • Under 1840-talet förekommer diskussioner om att låta orgelbyggare Gustaf Andersson (1797-1872) uppföra ett nytt verk.
  • 1850 lämnar orgelbyggarna Johan Blomqvist (1775-1851) och Anders Vilhelm Lindgren (1807-1860) ett förslag, vilket förfaller på grund av Blomqvists död 1851.
  • 1859-1860: Orgelbyggarna Erik Adolf Setterquist och Per Larsson Åkerman bygger en ny orgel i väster med 37 stämmor fördelade på 2 manualer och pedal. Orgelfasad och läktare ritas av Carl Gustav Blom Carlsson, professor och intendent vid Överintendentsämbetet i Stockholm. Orgeln erhåller kägellådor och mekanisk traktur samt förses med barkermaskin. Spelbordet placeras fristående. Efter avsyning av professorerna Gustaf Mankell och Palmstedt samt "mekanikus" Moberg, som betygar att "hittills ingenting i denna väg blivit här i Sverige så fullkomligt utfört", invigs orgeln av stiftets biskop Thure Annerstedt den 4 november 1860. Det gamla 12-stämmiga "Öfra Werket", som använts under ombyggnaden, överlåtes till Dunkers kyrka.
  • 1907-1910 flyttas orgeln från västläktaren till en nyuppförd läktare framför norra korväggen och byggs upp med en ny fasad.
  • 1944: Orgelbyggare Nils Hammarberg, Göteborg gör en omdisponering i orgelrörelsens anda.
  • 1971: Orgelbyggarna Troels och Finn Krohn vid Fredriksborgs orgelbyggeri i Hillerød, Danmark bygger en ny 4-manualig orgel med bevarande av stämmorna från 1860 års orgel. Som arkitekt anlitas Ove Hidemark. Nya orgeln har mekanisk traktur, elektrisk registratur och elektriska koppel.
  • 1986 byggs det elektriska systemet om och 1994 utökas kombinationssystemet med en dator.

Gravvård:
I domkyrkan finns prinsessan Isabellas gravvård, utförd av Willem Boy. Isabella var dotter till Johan III och Katarina Jagellonica, och dog vid två års ålder.
Här ligger även Carl Carlsson Gyllenhielm, Johan Kasimir av Pfalz-Zweibrücken, Erik Gabrielsson Emporagrius, Johannes Matthiae Gothus, Karl IX, Katarina av Pfalz, Kristina av Holstein-Gottorp, Laurentius Paulinus Gothus, Johan Peringskiöld, Gustaf Adolf Reuterholm, Kort Rogge, Sten Sture den äldre, Gustaf Otto Stenbock, Hedvig Taube, biskop Thomas.

 

Runstenar:
Det finns två runstenar inmurade i kyrkan

 
 
 Alla bilder i detta inlägg har jag tagit själv! :)

Elicia är febrig

idag hade vi planerat att gå och kolla på innebandymatch, men då Elicia har blivit febrig så kändes det som en mycket dålig idé.
jag och Elicia stannade hemma och Tobbe gick, men kom tillbaka igen då det tydligen kostade pengar. Med tanke på att det inte stod någonstans att det skulle kosta inträde så hade han ju inga pengar med sig så det var väl tur att jag och Elicia stannade hemma trots allt, för det regnar ju ute!
 
vad har vi mer gjort idag, Elicia och jag sov fram till 13 ungefär, men då berodde det på att hon varit vaken inatt och jag varit det med henne. Febern kom redan i natt och hon sover väldigt dåligt när febern är på besök.. 
 
nu sitter hon i puffen och kollar på film, Robin Hood! 
 
tror bestämt att jag ska göra lite nytta som att laga mat och fixa köket! 
 

Gripsholmsslott

Omslutet av Mälarens vatten höjer sig Gripsholms slottstorn över småstadsidyllen Mariefred. 
Gripsholm är känt som Gustav Vasas slott. Han grundade slottet 1537.
Vandra genom de många salarna och vindlande gångarna. Här ryms en fyrahundraårig historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna.
Se Svenska statens porträttsamling och hedersporträtten. Varje år utser Gripsholmsföreningen en hedervärd svensk person som avporträtteras.
På Gripsholm flanerar du på den romantiska Slottsholmen vid Gripsholmsviken eller möter de kungliga hjortarna i naturreservatet Gripsholms hjorthage.
 
Borgen:
Gripsholm byggdes som borg av drotsen Bo Jonsson (Grip) på 1370-talet. Han förvärvade då ett antal gårdar i Kärnbo socken, bland andra Näsby och Finsta, som bildade ett gods, där han omgående byggde en borg, i strategisk och politisk närhet till Stockholm. Till slottet byggdes också ett jungfru Mariakapell vilkas besökare 10 mars 1485 fick avlatsbrev, utfärdat i Rom.
 
Efter Bo Jonssons död såldes egendomen 1404 till drottning Margareta, och förblev kronogods till 1472. Åren 1423–1446 stod emellertid Gripsholms slott i pant hos greven Hans af Ewersten och Nougarten. Fogden under den tiden hette Hartvig Flögh ”en tyrann i Södermanland”, enligt en samtida källa. När slottet i samband med Engelbrektsfejden 1434 omringades av en sörmländsk bondehär stod borgen i lågor. Fogden hade anlagt branden och flytt med sina dyrbarheter i båt. Träbyggnaderna som brunnit ner ersattes snart av nya.

Sten Sture den äldre bytte till sig Gripsholm 1472, och han omnämner i brev också ett "torn", sannolikt ett kärntorn. Han donerade det tjugo år senare, 1498, till kartusianklostret som grundats där fem år tidigare.

 
Vasaslottet Gripsholm:

Klostrets existens blev kortvarig då det 1526 blev det första kloster som indrogs av Gustav Vasa. Han gjorde i december 1525 anspråk på godset i egenskap av arvtagare till Sten Sture den äldre, som donerat gården till klostret med villkoret att gården skulle återgå till de rätta arvingarna om klostret eller orden inte längre hölls vid makt. Anspråket legitimerades av riksrådet i januari 1526. Gustav Vasa lät riva borgen och började med hjälp av byggmästarna Henrik von Cöllen och Fredrik Nussdorffer uppföra ett slott 1537, avsett att vara en försvarsborg mot såväl utländska som inhemska hot, en Vasaättens stamborg, vilken stod färdig 1545. Som försvarsborg var slottet redan från början omodernt men användes för detta ändamål redan under Dackefejden, när kungabarnen inkvarterades på Gammelgården invid slottet. För att skaffa byggmaterial till slottet lät Gustav Vasa dessutom riva Vårfruberga kloster på Fogdön (också i Strängnäs kommun). Delar av klostermurarna lämnades dock kvar och finns bevarade idag, 3 km öster om Fogdö kyrka.
Efter Gustav Vasas död 1560 började slottet förfalla, men Erik XIV lät slutföra byggandet av förborgen, och han satte även 1563–1567 sin bror Johan III och hans fru Katarina Jagellonica i fängelse här, varför deras första barn, Isabella och Sigismund föddes här. År 1571 lät istället kung Johan III fängsla sin bror Erik XIV, här, (med familj) tills Erik 13 juni 1573 flyttades av hertig Karl, officiellt på grund av reparation av taket på slottet. Sannolikt hölls Erik fången i samma rum som använts för Johan, och att han suttit i det lilla rummet i fängelsetornet "konung Eriks kammare" är inte sannolikt.
Slottet har sedan dess genomgått betydande förändringar. Den första förändringen genomfördes redan i slutet av 1500-talet av Gustav Vasas son hertig Karl (Karl IX). Gripsholm ingick 1654-1715 i Hedvig Eleonoras livgeding. Hedvig Eleonora, som ofta bodde där innan hon blev änka, genomförde stora förändringar: hon lät uppföra den sk Drottningflygeln 1691, och ersatte 1708 tegeltaket med ett koppartak.

 
Lilljekvists Gripsholm:
Den senaste omfattande restaureringen skedde under Fredrik Lilljekvist på 1890-talet, som sökte att ta bort alla förändringar sedan år 1600. Det förhindrade dock inte att Lilljekvist själv lade till nya tillbyggnader: Den kanske mest omfattande förändringen var en helt ny tredje våning. På inre borggården togs det tegelmålade putset bort och ersattes med ny renässansdekor, fönstren gjordes mindre och ett burspråk byggdes till.

Under tiden som restaureringarna pågick, uppstod en hetsig debatt om förändringarna på Gripsholm och restaureringarna av äldre byggnader i allmänhet, där Verner von Heidenstam var en framträdande kritiker. De principer som Lilljekvist arbetade efter, och som han delade med 1800-talets meste restaureringsarkitekt Helgo Zettervall, förkastades som historieförfalskning där de förändringar som samlats under århundradena ersattes med "äldre" nymodigheter.
Troligen var det förändringen i allmänhetens syn på restaureringarna som gjorde att flera planerade förändringar inte kom till. Exempelvis var det meningen att hela Kavaljersflygeln skulle rivas, vilket inte skedde.

 
Tornen:
Griptornet:
Ägnat huvudsakligen för försvar, varje av de fem våningarna har varit generöst försedd med kanoner. Samtliga våningar har en lodrät passage för transport av förnödenheter eller kanonkulor. Tornet har också använts som fängelse, i vilket inskrifter finns: "Anno 1600 den 3 Aprilis Bleffüe wij här insatte, Troo Gudh i alle tingh, Arffwid Ericksonn Till Lindöö och Peÿtz, Gud wett min lycka, Axel Korck Till Aniela, Wij haffue setted för vår troohett och lydett för wåre synder, kome här uth den..." De båda, och Karl Gustafsson Stenbock fängslades här av hertig Karl, under striderna mellan honom och Sigismund.
 
Vasatornet:
Varje våning har bara ett rum. På första våningen ligger förråd, andra våningen inhyser Gustav Vasas säng från gården Räfsnäs. På tredje våningen ligger Gustav III:s divan. På 1700-talet hade Kungen flera divaner i rummet, därav namnet. Idag hänger Slottets självporträtt här.
 
Teatertornet:
Kallas också kyrktornet, och är slottets största rondell. Kombinerat försvars- och bostadstorn, och under Karl IX också slottskyrka. En teater konstruerades här av Gustav III, där bland andra Gustav III:s franska teater uppträdde 1781–1792.
 
Fängelsetornet:
Enligt traditionen fängelse för Johan III (1563–1567), Erik XIV och Gustav IV Adolf, med familjer.
 
Galten och suggan:
På den yttre borggården står de båda kanonerna Galten och Suggan som göts i slutet av 1500-talet och som tagits som krigsbyten från Ryssland. Kanonerna har funnits på slottet sedan 1623. De har även kallats Rysseulvarna samt Vargen och Varginnan.
 
 
Har du varit där någongång? 
Det är ett vackert slott och mycket trevlig konst att titta på! åk dit om du inte varit där!!
 

Vackra klänningar - Bubbleroom

Sitter och kollar in en hel klänningar nu ikväll.
Snart är det dags för den årliga traditionen julafton samt nyårsafton och då vill man ju vara fint uppklädd.

Hittade denna vackra långklänning som är skirt material och faller snyggt. Den är väldigt urringad i ryggen och med paljetter som kommer skimra snyggt i i ljuset från gran och ljusstakar.

Hittade även denna vita långklänning som är täckt runt livet med silvriga paljetter. Den har silikonkant på insidan för en perfekt passform då det saknas axelband.

Båda dessa klänningar kommer att passa perfekt för en jul och till nyårsfirande.
De är hittade på Bubbleroom och den sidan har jag beställt ifrån ett par gånger.
Vad tycker ni ska jag ha någon av dessa klänningar till jul och nyår?
Eller ska jag kanske beställa båda och ha vid de olika tillfällena?

 


Ny Jacka :)

Idag så har vi varit nere på stan och hämtat ut ett paket från Sarah med denna snygga jacka. Elicia älskar den och kommer nog använda den massor :)
Elicia tackar dig Sarah för den fina jacka :) ♥

Bananer- Detta är intressant!! LÄS!!

Detta är intressant. Efter att ha läst detta, du ser aldrig på en banan på samma sätt igen.

Bananer innehåller tre naturliga socker - sackaros, fruktos och glukos tillsammans med fiber. En banan ger en omedelbar, varaktig och betydande ökning av energi.

Forskning har visat att bara två bananer ge tillräckligt med energi för en ansträngande 90 minuters träning. Inte undra på att banan är antalet en frukt med världens ledande idrottsmän.

Men energin är inte det enda sättet en banan kan hjälpa oss hålla formen. Det kan också bidra till att lösa eller förebygga ett stort antal sjukdomar och villkor, vilket gör det ett måste att lägga till i vår dagliga kost.

Depression: 
Enligt en färsk undersökning från MEDVETNA bland personer som lider av depression, kände många mycket bättre efter att ha ätit en banan. Detta beror på bananer innehåller tryptofan, en typ av protein som i kroppen omvandlas till serotonin, känd för att göra dig slappna av, förbättra ditt humör och allmänt få dig att känna dig gladare.

PMS: 
Glömma pillren - äter en banan. Det vitamin B6 innehåller reglerar blodsockret, vilket kan påverka ditt humör.

Anemi: 
Hög i järn, kan bananer stimulera produktionen av hemoglobin i blodet och så hjälper vid anemi.

BLODTRYCK: 
Denna unika tropiska frukter är extremt hög i kalium ännu låg i salt, vilket gör det perfekt att slå blodtryck Så mycket så har den amerikanska Food and Drug Administration tillåts bara bananer industrin att göra officiella påståenden för frukt förmåga att minska risken för blodtryck och stroke.

Brain Power: 
200 elever på ett Twickenham skolan (England) har bidragit genom sina tentor i år genom att äta bananer till frukost, paus, och lunch i ett försök att öka sin hjärnkapacitet. Forskning har visat att kalium-packade frukt kan hjälpa lärandet genom att göra eleverna mer alert.

FÖRSTOPPNING: 
högt i fiber, även bananer i kosten kan hjälpa till att återställa normala tarm åtgärder, bidra till att lösa problemet utan att ta till laxermedel.

Baksmälla: 
Ett av de snabbaste sätten att bota en baksmälla är att göra en banan milkshake, sötad med honung.Bananen lugnar magen och, med hjälp av honung, bygger upp utarmat blodsockernivåer, medan mjölk lugnar och re-hydrater ditt system.

HALSBRÄNNAN: 
Bananer har en naturlig antacida effekt i kroppen, så om du lider av halsbränna, försöker äta en banan för lugnande lättnad.

Graviditetsillamående: 
Snacking om bananer mellan måltiderna hjälper till att hålla blodsockernivån upp och undvika graviditetsillamående.

Myggbett: 
Innan nå för insektsbett grädde, försöka gnugga det drabbade området med insidan av ett bananskal.Många människor tycker att det är otroligt bra på att minska svullnad och irritation.

NERVER: 
Bananer är hög i B-vitaminer som hjälper lugna nervsystemet ..

Övervikt och på jobbet? Studier vid Institute of Psychology i Österrike hittade press på jobbet leder till smaska på comfort food som choklad och chips. Tittar på 5.000 sjukhuspatienter, fann forskarna den mest överviktiga var mer benägna att vara i högtryckssystem jobb. I rapporten dras slutsatsen att, för att undvika panik-inducerade mat cravings, måste vi kontrollera våra blodsockernivåer genom att småäta på hög kolhydrater livsmedel varannan timme för att hålla nivåerna stadigt.

Sår: 
Bananen används som dietary food mot intestinala störningar på grund av dess mjuka konsistens och jämnhet. Det är den enda rå frukt som kan ätas utan nöd i över-chroniclercases. Det neutraliserar också över-syror och minskar irritation genom att belägga slemhinnan i magen.

TEMPERATURKONTROLL: 
Många andra kulturer se bananer som en "avkylning" frukt som kan sänka både fysiska och känslomässiga temperatur blivande mödrar. I Thailand, till exempel, gravida kvinnor äter bananer för att säkerställa deras barn föds med en sval temperatur.

Så, är en banan egentligen ett naturligt botemedel mot många sjukdomar. När du jämför det med ett äpple, har fyra gånger protein, dubbelt kolhydrater, tre gånger fosfor, fem gånger vitamin A och järn, och två gånger andra vitaminer och mineraler .. Det är också rikt på kalium och är en av de mest prisvärda livsmedel runt Så kanske är det dags att ändra på det välkända uttrycket så att vi säger, "en banan om dagen håller doktorn borta!"

 
 
Intressant???

 

 


Plånbok

Jag är supernöjd med min plånbok som jag har. 
Men samtidigt så kom tanken upp att göra en egen designad sådan ;) 
så hittade en sida där man kunde göra det men den plånboken jag ville ha fanns självklart inte!!!
Så jag får helt enkelt vara nöjd med den jag har :P
 
Den sidan jag hittade har design för i-phone skal, sedelklämmor, plånböcker, korthållare och nyckelringar!
 
klicka på bilden för att komma till sidan
 
 
 

Tynnelsöslott

Tynnelsö är ett slott i tidigare Överselö socken i Strängnäs kommun i Södermanland.
Sedan 1700-talet har slottet varit obebott, även om det fick sitt nuvarande utseende i början av 1800-talet.
Sedan 1940 tillhör slottet Vitterhetsakademien.
Sitt största område har godset Tynnelsta gård på Selaön medan det gamla slottet ligger på ön Tynnelsö.
Byggnaden är stängd för besök och det finns planer på en upprustning.

 

Historia:
Tynnelsö omnämns första gången 1282. Från 1306 tillhörde det Strängnäs stift. Under 1300-talet besöktes det ofta av kungarna. I slutet av 1300-talet lär biskop Tord Gunnarsson (död 1401) ha låtit uppföra det äldsta, befästa, huset av sten. Biskop Kort Rogge (1479-1501) lät på 1490-talet bygga det fasta stenhus, som utgör de nedre våningarna i slottet. 1522 intogs det av Gustav Vasa. Han drog in det till kronan 1527 och vistades ofta på Tynnelsö, där hans maka Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud) avled 26 augusti 1551. Efter kungens död innehades Tynnelsö en tid av änkedrottningen, Katarina Stenbock. Det tillhörde hertig Karls hertigdöme, som han övertog 1568. Han förlänade det åt sina gemåler Maria (1579) och Kristina (1592).

Tynnelsta på Gripenhielms Mälarkarta 1689.
Han byggde till slottet under 1590-talet, så att det fick det utseende, som det fortfarande har. Han uppförde de två tornlika utbyggnaderna på Rogges borg, som hade i det närmaste kvadratisk grundplan. Tynnelsö innehades sedan av hertig Karl Filip och änkedrottning Maria Eleonora av Brandenburg. Drottning Kristina skänkte det 1636 till sin kusin Elisabet Gyllenhielm (död 1684), Karl Filips dotter. Genom Karl XI:s reduktion drogs det in 1681 till kronan. Det innehades 1685-1715 av änkedrottning Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp. 1725 överlämnades det till Anna Woynarowska som delbetalning av ett lån lämnat till Karl XII. Hon var den sista, som bebodde slottet.
Hon sålde koppartaket och försatte därigenom byggnaden i förfall. 1738 avyttrades godset till kung Fredrik I. Han skänkte det till grevarna von Hessenstein, hans söner med Hedvig Taube. Godset såldes 1779 till kommerserådet Simon Bernhard Hebbe (1726-1803). Till förmån för sin son, Filip Bernhard Hebbe (1764-1834), gjorde han 1800 gården till fideikommiss. 1826-1827 lät han reparera det gamla slottet utvändigt. Den södra utbyggnaden revs. Slottet försågs även med nya trappor. Ovanpå taket lät han uppföra den så kallade lanterninen eller salongen, som sätter sin prägel på slottets nuvarande silhuett.

 

Slottsträdgården:
Filip Bernhard Hebbes son, den kungliga sekreteraren Johan Filip Hebbe (1806-1869), anlade en stor fruktträdgård. Den fruktträdgård som anlades av Johan Filip Hebbe finns beskriven på detaljerade plankartor som förvaras i Riksarkivet. Vid en närmare studie av en plankarta ser man att varje fruktträd finns utmärkt och har ett nummer som förts in i en katalog. Plankartan skulle förvaras i en bordslåda i mangårdsbyggnaden. Gångarna har namn efter kungligheter, biskopar och andra bemärkta personer.
Runt slottet och trädgården var lindar planterade. Ett kvarter var träd- och plantskola samt skola för buskar. Drivbäckar och vinkast låg intill. Slottet och andra byggnader som träd-gårdsmästarens bostad finns också angivna.
Vid hans död övergick fideikommisset till ryttmästaren, sedermera landshövdingen Filip Boström, hans syskonbarns dotterson. Denne lät utföra ritningar till en restaurering och modernisering av slottet, men fann företaget olämpligt. I stället lät han 1876 uppföra en herrgårdsbyggnad av sten i italiensk villastil på andra sidan sundet, på Selaön. Den byggnaden kallas numera Tynnelsö gård. Det gamla slottet lämnades så småningom att förfalla, sedan ägarna byggt herrgården på Selaön.

 

Nyare historia:
Vid Boströms död, 1908, övergick fideikommisset till hans äldre son kabinettskammarherren Erland Boström (1876-1967). Det donerades 1940 till Vitterhetsakademien och förvaltas av Riksantikvarieämbetet. Tynnelsö slott har fem våningar. Första våningen och tornbyggnaden är bevarade sedan medeltiden. Väggarna är murade i tegel och på taket finns en lanternin från början av 1800-talet. På norra sidan ligger ett högt trapphus, med en avtrappande fönsterplacering. Huvudportalen är bevarad och har tillkommit under 1600-talets början. Från samma tid är huset dekorativa målningar och två spisomfattningar i huggen sandsten. Lindarna som planerades när trädgården tillkom finns kvar om än förvildade, men mangården är riven.
Som ett första steg i en planerad upprustning har takets lanternin restaurerats och grunden setts över. I väntan på fortsatta arbeten invändigt håller slottet stängt.

 

Lite kul saker :)

Tugga maten ordentligt!!
 
Run for your life xD
 
Tittut!! :D
 
Är man ensam så kan man ju alltid spela pingis med sig själv ;)
 
Neverending :P
 
Rullirull :)
 
Jag tar hand om dig lilla vän. ♥
 
Det var allt jag hade och bjuda på med dessa roliga och söta klipp 

Lååång dag

Somnade vid 3 halv 4 imorse och gick upp vid 7 då kl ringde för att göra klar Elicia för dagis. 
Jag var inte speciellt trött heller.
När jag kom hem satte jag mig vid datorn och satt där tills det var dags att hämta Elicia och då följde älsklingen med. 
Hämtade henne, var ner till A.s.p butiken igen och köpte ett änglaspel åt Sarah. 
Sedan in på lidl handla åt Johanna och sedan hem till henne. hon bjöd på middag idag. spagetti och köttfärssås. gott :) 
 
ikväll har vi haft tvättstugan och Elicia har fått bada. Hon har nästintill nyss somnat. och jag ska faktiskt ta och slänga mig i sängen också strax.
 
Jag och hjärtat satte oss och kollade på en ny film nu ikväll. Breaking Wind (twilight parodi) var faktiskt rätt kul :P hihi.
 
 
Här är trailern ;)

Tack Micke!!

Frågade min kära vän Mikael Jenkler om han kunde fixa till min blogg. med ny header, bakgrund och fixa så att inte länkarna försvinner i bakgrunden. färgen var ju så ljusrosa så den knappt syntes på den vita färgen. 
Såklart fixade han detta :) och andra saker med :)
 
Tack så jättemycket Micke!!!
 
 
 
Vad tycker ni läsare om förändringen??

A.S.P design butik

Idag tog jag tag i saken och tog med mig Elicia och älsklingen och mitt presentkort från Monica som jag fick i födelsedagspresent i maj och gick till A.S.P design butik och köpte lite saker. 
dessa saker blev det. 
 
1. änglaspel, 1 slickepott, 1 pkt muffinsformar med mumin på, 2 smörknivar och 1 slev :P 
 
vad tycks?

Tosterö

(missade ju en av delarna för Strängnäs kommun så här kommer den)
 
Tosterön är en ö i Mälaren i Strängnäs.
Tosteröns södra del omfattades av Strängnäs socken och den norra av Aspö socken.
På den södra delen ligger Abborrberget.
 
Tosterön är en större ö norr om Strängnäs.
Under vikingatiden bestod Tosterön av flera öar, men har sedan byggts om till en.
De gamla sveakungarnas eriksgata har enligt tradition gårr fram över Aspö och Tosterön.
 
En annan historia är Gislestenen, som inte är en vanlig runsten, runorna är inristade direkt i berget. 
På ön finns en badplats vid Oknöbron och båten till Arnö går från ett färjeläge där. 
I boken Arvet efter Arn som Jan Guillou skrivit berättas det om hövdingen Ivar Blå. Enligt vad kyrkoherden i Aspö skrev 1668, bodde han vid Mageröby i närheten av Bårreholm och han gavs hela hedern av att Birger Jarls son Valdemar valdes till kung. 
 
Sundby sjukhus:
I januari 1922 öppnade sjukhuset. Överläkaren som jobbade där kom från Vänersborg. Han tog med en del personal till Sundby. Patienterna kom med speciella tåg till Strängnäs, många hade tvångströjor på sig.
På sommaren använde sig sjukhuset av en egen båt med namnet "sundby" som förde både personal och patienter till sjukhuset. 
 
Sjukhuset hade 10 paviljonger, 5 för män och 5 för kvinnor. Allt var placerat kring en stor parkliknande gård. De första 20 manliga patienterna kom den 20 januari, dagen efter alltså den 21 januari kom 16 kvinnliga patienter.
Sundby sjukhus hade egen kyrkogård och förde egen församlingsbok och dödsbok. Kyrkogården invigdes 1922, den 29 oktober ägde första patientbegravningen rum. Fram till 1951 begravdes 486 patienter och ett tiotal anställda. Mellan 1945-50 begravdes 10 baltiska flyktingar där. 1961 ägde den sista begravningen rum och det var en såkallad anhörigbegravning. 
 
 
En patients vardag på sundby sjukhus 1980:
  • 07.00 väckning, de som rökte gick till rökrummet.
  • 07.50 patienterna fick sin medicin utanför avdelningsföreståndarens rum. Alla radades upp i ett led oavsett de skulle ha medicin eller inte. Det stod personal på båda sidor om vagnen och kontrollerade att patienterna tog sin medicin. 
  • 09.00 alla som hade terapi lämnade avdelningen. alla rum blir låsta så de som är kvar tillbringade dagen i korridoren.
  • C:a 11.30 terapin avslutad och lunch intages.
  • 13.00 terapin började igen, kaffe.
  • 16.00 middag, efter det var rummen upplåsta.
  • 18.30 kaffe och smörgås i korridoren.
  • C:a 19.00 var det kvällsmedicingeringen.
  • 21.00 nattpersonalen började sitt skift.
 

Väskor - textile federation

Satt och kollade på asos sida och några till efter snygga väskor som inte är så stora. 
Som man kan ha när man ska på middag eller kanske bio, när man inte behöver ha med sig en så stor väska. 
Finns säkert fler passande anledningar att ha en liten väska. på kyssningsbåten kanske ;)
 
Jag gillar den nedersta och även den vänstra! den mittersta är ju lite söt med, men inte min stil. :)
Vill ni kanske kolla lite mer på dessa så finns de här!
 
Vilken är en favorit?

Mälsåkerslott

Här har jag haft skolavslutning och det är ett riktigt vackert slott. 
 
Historia: 
Namnet Mälsåker är belagt från 1400-talet, då det var en sätegård. Det äldsta husets historia är dock höljt i medeltidens dunkel. I slottets källare finns rester av grunden till en senmedeltida stenbyggnad. Det är när Johan IIIs hovmarskalk Hans Åkesson Soop, gift med Elin Eriksdotter Kagg, köper Mälsåker 1608 som godset börjar växa. De bygger ett rektangulärt stenhus i två våningar med en kyrksal i bottenplanet. Idag är kyrksalen fortfarande i stort sett intakt.

Sin nuvarande utformning fick slottet på 1670-talet. Dåvarande ägaren, riksrådet Gustav Soop, anlitade arkitekten Nicodemus Tessin d.ä för att modernisera det "gambla Stenhuuset". Fasader och interiörer utformades efter barockens ideal. Flyglar byggdes till, liksom trapphus och en imponerande terrass med stora svängda trappor mot sjön. Rummen försågs med mönsterlagda golv, tak av stuck eller målad linneväv och väggarna kläddes med textil eller gyllenläder och dekormålade paneler. 

 

 

Vid mitten av 1700-talet kom Mälsåker i släkten von Fersens ägo. En del av bostadsrummen fick då ny rokokoinredning. Men övervåningens 1600-talsinredning och möblering var i stort oförändrad fram till slutet av 1800-talet. Sedan bytte slottet ägare flera gånger och en period av förfall tog vid.

 

Ett uppsving skedde kring förrförra sekelskiftet. Civilingenjören och storviltjägaren Åke Sjögren, köpte godset Mälsåker 1898 och kunde restaurera och modernisera slottet tack vare ingifte i den förmögna Nobelsläkten. Mälsåkers slott installerades med el - före staden Strängnäs - och vatten och centralvärme. Men det glansfyllda Sjögren-Nobel-epoken bröts 1916, då Åke Sjögren tvingas sälja sitt kraftigt belånade gods. Slottet stod sen till stor del öde fram till krigsåret 1943, då den norska legationen köpte slottet och användes under andra världskriget för utbildning av infanterisoldater under täckmanteln "polisutbildning". En kall januarinatt 1945, då det säkert eldades hårt i kakelugnarna, fattade taket eld. Sprickor i skorstensmurarna orsakade branden. Yttertaket förstördes och de rikt utsmyckade stucktaken i översta våningen störtade in. I flera år stod slottet utan ordentligt tak. Först 1951 ersattes den provisoriska taktäckningen med "en trogen rekonstruktion", men då hade slottet redan tagit stor skada. 1951 överläts Mälsåker till Vitterhetsakademien, och i dag står Riksantikvarieämbetet som förvaltare. Under perioderna 1993-1997 och 2006-2007 fungerade Mälsåkers slott som byggnadshytta och ett omfattande restaureringsarbete påbörjades. Värdefulla kunskaper i äldre byggnadsteknik återupplivas i takt med att slottet successivt återfår sin forna prakt. Slottet är idag endast delvis restaurerat.

 

 

Mälsåkers slott är ett av Sveriges ståtligaste barockslott, vackert beläget på Selaön i Mälaren, ungefär en timmes bilfärd från Stockholm. Dess historia sträcker sig ända från medeltiden, över den stora omgestaltningen av Nicodemus Tessin på 1600-talet, och branden 1945 som närapå slukade de övre våningarna. I dag är slottet en utmaning för hantverkare och konservatorer – och ett omtyckt utflyktsmål. Sommartid är slottet öppet för besökare med visningar, utställningar, kafé och konserter.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Halloween Naglar!

HIttade en sida på facebook som var riktigt rolig.
Men denna gång kommer jag bara dela med mig av halloween naglar!
 
Spindelnät naglar!! Lite coolt!!
Lite häftiga måste jag ju säga
Vampyr naglar ;)
Men här kan vi snacka om benrangel :P
 
Vad tycker ni om dessa coola nageltips till Halloween?

Marmot - Addnature

Jag är ju en tjej som älskar friluftsliv, många vet nog inte om det, vilket inte syns då jag ofta inte är iväg på sådana saker.
Under våren eller nästa höst kommer jag att åka någonstans för en vandring i skog och mark.

Byxorna jag har hittat heter W´s Lexi Pant och är ett par lätta byxor som passar perfekt för vandring och klättring beroende på vad man ska göra.

 

Jackan jag hittade heter W's hyper jacket och är vattentät vilket är bra om denna vandring skulle innehålla mycket regn och jackan andas bra.
Logorna på jackan är reflekterande vilket också är jättebra. Och du har rörelsefrihet.

När jag ändå var inne på denna sida så kollade jag upp sovsäckar och hittade denna.
Marmot W's Wave III Reg heter den och är en syntetsovsäck med extra foder för frusna kvinnofötter. Mina fötter fryser ju dygnet runt, året runt typ. Perfekt alltså!


Alla dessa produkter är hämtade från Addnature.

Vad tror ni om dessa?


Vårfruberga

Här ligger Fogdö, Vansö och Helgarö.
 
Fogdö:
Fogdö ingick i Åkerhärad men sedan 1971 är det en del av Strängnäs kommun. År 1948 bodde där 760 personer. 
Godsen Hässelbyholm, Bergshammar och Kungsberg samt kyrkan ligger i socknen. Nu används Vårfruberga som namn för dessa delar.
Ön Hallingen överfördes 1890 från socknen till Ängsö socken i Västmanland.
Fornlämningar:
Spridda gravrösen från bronsåldern är funna. Från järnåldern finns cirka 45 gravfält med stensättningar och resta stenar. Det finns 2 fornborgar och 2 runristningar. Vid Kungsberg finns ruinerna efter Vårfruberga kloster.
Namnet:
Namnet (1200-talets mitt Fodö) kommer från en nu landhöjd ö på Fogdön. Förleden kommer vad man tror från Fodhi "föda, foder" vilket syftade på bördig jord. 
 
 
Vansö:
Vansö heter nu Vansö kyrkby då det blev en tätort 2010. Orten var kyrkby i gamla Vansö socken. Vansö socken ingick i Åkershärad men blev 1971 en del av Strängnäs kommun. 1953 bodde 427 personer där. 1952 överfördes till Aspö socken den mindre del (4 kvm) av socknen som låg på Tosterön.
Fornlämningar:
Gravrösen och en sten med skålgropar är funna. Från järnåldern finns flera gravfält.
Namnet:
Namnet (1257 Wanseo) kommer från en nu landhöjd ö på Fogdön. Förleden är möjligen Vander "den besvärliga, den krokiga) syftade på en fjärd.
 
Helgarö:
År 1948 fanns här 397 invånare. Edeby herrgård samt sockenkyrkan Helgarö kyrka ligger i socknen. 
Fornlämningar:
Spridda gravrösen och stensättningar från bronsåldern är funna. Från järnåldern finns cirka 20 gravfält. Vidare finns två fornborgar, varav en är Rällingeborg, samt två runristningar. 
Namnet:
Namnet (1233 Helgarna) kommer från kyrkbyn med efterleden arin, 'grusig ö, grusig mark'. Förleden innehåller mansnamnet Helge eller helig.