RSS 2.0

Valborg

Var iväg och kollade på brasan. 

Inte direkt märkvärdigt då de inte hade som de hade förra året. 
 

Loppis på torget

Idag har vi stått på torget och sålt grejer. Gick riktigt bra faktiskt. 

Dock var det lite kallt då de blåste och var inte direkt sol heller. 
 
Elicia hade jätteroligt. Blev ansiktsmålad och var duktig, oftast vill hon köpa saker, men denna gång frågade jag om hon ville köpa 2 böcker som jag visste att hon gillade. 
 

Alice i underlandet

Elicia är vita drottningen. Och sen har vi då katten Chessur 



Nostalgi

När jag gick i grundskolan så hade vi 

Äppel, päppel osv i svenska för övning och i matte hade vi första räkneboken upp till sjätte. 


Gatukritor

Har glömt att slänga upp denna fina konst som Elicia gjorde ute i söndags. 



Ica kvantum Oxelösund 20 års jubileum

Idag så har det varit jubileum för våran Ica butik här i Oxelösund. Och de har varit allt från musikframträdanden till idrott. 


Det hela började med musikskolan uppträdde med instrument. 
Sedan var det dansuppvisning med små barn. Jättesöta! 

Trial-cykling med Tobias Holt, Rackartygarna var också här och även Oxelösunds idrottsföreningar stod och man fick pröva på de olika sporterna, sedan var det uppvärmning med Nathalie Bergqvist inför paprika-loppet. 

Allt avslutades med att våran egna Jonathan Fröberg uppträdde med sitt band. Han släpper en ny singel på fredag som heter född. (har jag för mig)

Nu kommer lite bilder 

Flodis körde sin dans
Nathalie Bergqvist värmde upp barna med lite zumba
Elicia och Rödis
Paddla kanot i fontänen på torget gör man ju inte varje dag
Nyckelpiga 🐞
Jonathan Fröberg med hans band
Elicias nr med alla rackartygarnas autografer

Så idag säger jag 

GRATTIS ICA PÅ 20 ÅRS DAGEN 


Thaimassage

 

Medicinsk thaimassage uppstod för över 2500 år sedan och har utvecklats till sin egen form. Utgående från de två äldre formerna av Kinesisk medicin och Indisk ayurvedisk medicinsk tradition.

Hela kroppen hänger samman och därför vill de säga att värk och spänning på en viss del i kroppen kan vara symtom på en annan del i kroppen, som blivit överbelastad och som fått ett kroniskt tillstånd och yttrar sig som värk och spänningar i kroppen.

Medicinsk thaimassage strävar efter att förebygga, lösa och återställa dessa tillstånd, alltså få muskler att återgå till normalt viloläge, då förebyggs värk och spänningstillståndet.

Massagen bygger på en mycket gammal beprövad visdom vilket ger dig en upplevelse som ger energi. Upplevelsen beskrivs ofta som ett yogapass utan ansträngning. Det är massören som stretchar din kropp och hjälper dig att frigöra stress och spänning, samt öka rörlighet och blodcirkulation vilket leder till välbefinnande.

Under massagen får hela kroppen stretchning och massage, från tår till fingrar. Upplevelsen är lustfylld och innehåller inslag av akupressur och zonterapi som gör att massa energi når till alla delarna i kroppen.

Du kan be om en mjukare behandling, för oftast har du träningsvärk efteråt som om du utfört ett hårt träningspass. För en ordentlig genomgång av kroppen rekommenderas 2 timmar lång massage.

Det är bra att regelbundet gå på thaimassage, men även om du bara går en gång så får du bra med energi efteråt som räcker ett tag framåt. Genom effektiv avslappning får du energi som räcker länge och till annat som tar energi.

Fördelarna med Thaimassage

  • Den traditionella massagen från Thailand är en speciell helkroppsbehandling som syftar till att främja en persons välbefinnande. Massagen ger en hel del fördelar, så därför rekommenderas denna behandling varmt.

  • Bortsett från det faktum att massagen gör att man känner sig mindre stressad så utvecklar den också en persons uthållighet och energinivå, vilket gör att man t.ex. orkar göra produktiva aktiviteter under hela dagen.

  • Om man kontinuerligt utövar denna speciella massage så ökar blodcirkulationen, vilket i sin tur, hjälper till att sänka blodtrycket. Utöver muskelavslappning förbättrar man även en persons rörlighet samt förbättrar andningen.

  • Massagen hjälper också kroppen att rena sig från olika gifter och den stärker immunförsvaret. Som en effekt, blir individen mindre mottaglig för olika typer av sjukdomar.

  • Thaimassage ger inte bara fysiska hälsofördelar. Den hjälper en att skapa ett tydligt och lugnt sinne genom att man rensar ut alla de negativa faktorer som har ackumulerats i kroppen. Med hjälp av den nedvarvning som massagen ger uppnår man även en emotionell balans och mental klarhet.


Thaimassage kostar någonstans mellan 200-1000 kr beroende på var du går och hur lång tid du vill boka.

 
Detta var det senaste arbetet som jag och en till gjorde. Dock hade jag hittat nästan all fakta innan personen i fråga hängde på pga att de blev för svårt att hitta fakta om det han valt. och ingen höll på med detta i närheten för att kunna få en intervju så han frågade om han kunde få vara i grupp med mig. Jag själv tycker det är helt okej att ha någon att bolla ideer med när de kommer till bilder osv  
 
Så bilden högst upp har han faktiskt gjort :) och et blev vårat informationsblad till resten i klassen :)

Salmonella

Salmonella är en magsjukdom som sprids via dryck och mat som har hanterats på ett felaktigt sätt. De flesta får lindriga besvär som snabbt går över, men en del kan få hög feber och diarré som varar i någon vecka. Det är viktigt att dricka mycket för att stoppa vätskeförlusten som diarréerna orsakar.

Bakterierna sprids via livsmedel som inte har sköljts noggrant enligt hygienprinciper och mat som inte har hettats upp ordentligt.

Den vanligaste smittvägen är på semestern utomlands. Hygienkontrollerna är inte lika noggranna som i Sverige.

Salmonella finns oftast i livsmedel såsom kött, fisk, kyckling, ägg och grönsaker som är sköljda i ej renat vatten, men kan också finnas i livsmedel som importerats till Sverige tex groddar, ägg eller mat som görs av importerade livsmedel.

Vanligaste symptomen på salmonella är feber, magsmärtor/magkramper och diarréer och ofta även kräkningar. Magsmärtorna kommer i kramper och kan vara väldigt smärtsamma. Febern går oftast över efter några dagar men magkramperna kan fortsätta i upp till två veckor. Ibland kan de även komma blod i avföringen, men detta är väldigt ovanligt. Om salmonellabakterien har spridit sig till blodet så försvinner inte febern efter några dagar. Utan febern fortsätter och du får frossa-attacker. Då finns en risk för att andra organ ska drabbas av bakterien vilket kan leda till infektion i skelettet, gallblåseinflammation eller inflammation i lederna. Därför är det viktigt att du alltid söker vård om du misstänker att du har drabbats av salmonella.

Så här minskar du risken för att smittan sprids:

  • Tvätta händerna med flytande tvål före måltider och efter toalettbesök.
  • Stanna hemma från skola eller arbete om du har diarré. Barn med diarré ska inte gå till förskolan, men de kan oftast börja igen inom en vecka.
  • Ha egen handduk eller använd engångshandduk.
  • Undvik att laga mat så länge du har kräkningar eller diarréer.
  • Håll toaletten avtorkad och ren. Om möjligt använd en egen toalett.
  • Bada inte i pool så länge du har diarré.

Hur du stoppar spridningen och blir av med smittan
 
  • De flesta som får salmonella behöver inte antibiotika. Däremot kan antibiotika behövas om du har en allvarlig immunbristsjukdom eller har mycket svår diarré.
  • Särskilt utsatta är äldre personer och små barn som kan vara mer mottagliga. För de flesta har bakterierna försvunnit helt inom tre månader.
  • Antibiotika ska man vara lite försiktig med då den kan försvaga den naturliga och viktiga tarmfloran av bakterier.
  • Det är ovanligt att smitta förs över från person till person. När det förekommer är det oftast inom den egna familjen, eller i förskolan.
  • Sjukdomen brukar inte smitta när diarrén har gått över. Men salmonellabakterierna kan finnas kvar i tarmen en längre tid.
  • Salmonella behandlas med vätska. Drick ofta och mycket!
maxresdefault.jpg
 

Detta var ett arbete som jag och 2 jobbade med under början av denna terminen. Vi skulle bara slänga ihop lite fakta och sedan redovisa detta. Detta är bara texten medans vi även hade en "powerpoint" gjord via google presenttioner.  Slängde in 2 av bilderna som vi använde i presentationen iallafall. 

Avrättningar i Sverige

I Sverige idag är dödsstraff förbjudet. Döden var fram till början av 1800-talet det vanligaste straffet för grövre brott, just för att fängelse var ovanligt. 1734 var dödsstraff för 68 olika typer av brott en lag. Det vanligaste dödsstraffet var halshuggning som gjordes av skarprättare eller mästerman som de kallades. Förrättare av andra avrättningar gjordes av en bödel. Halshuggning var en human metod, utan lidande, om förrättaren hade ett bra redskap och lyckades på första försöket. Det fanns innan 1858 en skarprättare i varje län, men det yrket var inte populärt. Bödeln var oftast en dödsdömd som valt att ta yrket som bödel istället för döden. Dödsstraffet i Sverige avskaffades 1921 men då i fredstid. 1973 avskaffades även dödsstraffet i krigstid.

 

Medeltiden fram till 1700-talet:

Den som blev dömd för ett brott tex. mord blev oftast dräpt av målsägarens släkt. Var man adel så hade man förmånen att bli avrättad genom halshuggning med svärd, var man däremot ofrälst eller fattig halshöggs man med bila eller hängdes, då den dömde ströps långsamt. Som skärpt dödsstraff för grövre brott kom bränning på bål och rådbråkning in. Avrättningarna var ofta offentliga förrättningar och de attraherade många åskådare. På 1300-talet avrättades en 12 åring i Kävlinge, så även barn kunde avrättas på medeltiden.

På 1600-talet ledde häxprocesserna till dödsdomar för över 300 personer på juridiska grunder under en period. “Häxorna” brändes på bål. Man övergick från bålet till halshuggning på 1660-talet för att humanisera avlivandet. Straffet var i sig en del som kändes men det värsta var att man inte fick begravas i vigd jord när man blivit avrättad. Kvinnorna som blivit dömda för häxeri halshöggs och brändes sedan på bål. Inte ens de fick komma till paradiset efter döden som tron var på den tiden.

 

De sista avrättningarna i Sverige

1818 genomfördes den sista hängningen i Stockholm, vid Skanstull galgbacke på Söder. Mannen som hängdes var fänrik Odelias, han var dömd för sedelförfalskning.

Den sista gången någon hängdes i Sverige var 1836. Mannens som hängdes var drängen Nils Månsson som blivit dömd för rånmord.

Efter detta så utfördes avrättningarna genom halshuggning med bila. Kung Oscar den andre förkunnade 1906 att avrättningarna skulle verkställas med en mekanisk halshuggning, alltså med en giljotin.

Den 18 maj 1876 verkställdes den sista offentliga avrättningen i Sverige. De två som avrättades då var Gustav Hjert och Konrad Tektor. De halshöggs i Malmköping respektive Visby.

Den 7 augusti 1890  avrättades den sista kvinnan i Sverige. Hennes namn var Anna Månsdotter, kallades Yngsjömörderskan. Hon avrättades med en handbila i Kristianstad för mord på sin svärdotter. Detta var Anders Gustaf Dahlmans första avrättning.

Den sista avrättningen i Sverige verkställdes på Långholmen med giljotin den 23 november 1910. Mannen som avrättades var Johan Alfred Andersson Ander efter att ha rånat och mördat Victoria Hellsten med ett besman, den 5 januari 1910.

 

Skarprättare

Som skarprättare fick du betalt i silvermynt. År 1736 var skarprättartaxan följande:

Halshuggning med svärd eller yxa: 5 daler

Rådbråkning och halshuggning samt partering och stegling: 15 daler

Halshuggning eller stegling på pålar: 10 daler

Halshuggning och bränning på bål: 10 daler

Hängning på galge: 8 daler


En silverdaler 1736 kan jämföras med 159 kronor 2009. Den fasta lönen för en skarprättare var ca 800 daler silvermynt i Stockholm 1736, i jämförelse med en stadstjänare som fick 80 daler.

 

De sista skarprättarna i Sverige

Det var tre personer som utförde avrättningarna i Sverige från år 1876. Den första hette Johan Fredrik Hjort, han var aktiv mellan 1859-1882 i Stockholm stad. Han utförde 16 förrättningar men endast tre ägde rum efter 1876. 1885 efterträddes han av Anders Gustaf Dahlman. Han blev den siste skarprättaren. Han utförde sex förrättningar och efter 1900 fick Dahlman titeln riksskarprättare. Förutom Hjort och Dahlman så var Per Petter Christensson Steijnech verksam under perioden 1864-1887 och utförde en avrättning efter 1876.

 

Statistik:

Här nedan följer en redovising om hur många som avrättades i Sverige mellan 1791 och 1910.

1791-1800 Avrättades 60 personer

1801-1810 Avrättades 70 personer

1811-1820 Avrättades 96 personer

1821-1830 Avrättades 110 personer

1831-1840 Avrättades 135 personer

1841-1850 Avrättades 57 personer

1851-1860 Avrättades 69 personer

1861-1870 Avrättades 12 personer

1871-1880 Avrättades 4 personer

1881-1890 Avrättades 3 personer

1891-1900 Avrättades 4 personer

1901-1910 Avrättades 1 person

 

År 1865 var det enda året under 1800-talet då ingen avrättades i Sverige. De dödsdömda efter 1910 fick sina domar omvandlade till livstids straffarbete.

 

Avrättningsmetoder i modern tid:

Arkebusering - avrättning med gevär. Vanligtvis är det nio stycken som står i en ring runt personen som ska avrättas. Ett eller fler gevär är laddade med lös ammunition för att minska soldaternas skuldkänslor. På detta sätt vet ingen vem som sköt det dödande skottet. Används fortfarande i Iran.

Elektriska stolen - den dömde spänns fast i stolen, vakter fäster fuktade kopparelektroder och en fuktig svamp på huvudet och ett av benen, sedan går elektrisk ström med hög spänning genom kroppen tills döden uppträder. Man kan inte röra kroppen direkt efteråt på grund av att den är het. Den användes första gången på en människa 6 augusti 1890. Den elektriska stolen är laglig i delstaterna Alabama, Florida, South Carolina, Kentucky, Tennessee och Virginia och där kan du som dömd till döden välja mellan elektriska stolen efter giftinjektion.

Garrottering - var den huvudsakliga avrättningsmetoden i Spanien. Vanligt folk blev avrättade på detta sätt på grund av att halshuggning var till för adel och kungligheter. Den dömde placerades i en specialbyggd stol. Man fixerade huvudet med halsjärnet och en metallskruv drevs in i ryggmärgen i nacken. Halsjärnet och skruven dras åt samtidigt, med hjälp av ett stort handtag. Döden inträffade i regel redan under första varvet. Sista landet i Europa som avskaffade garrottering var Andorra 1990, men avrättningsmetoden hade inte använts sedan 1100-talet.

Gaskammare - är ett utrymme för avlivning av djur eller avrättning av människor mestadels gas. Vissa delar i USA använder det som alternativ metod. Används inte ofta.

Giftinjektion - man injicerar den dömde med en dödlig giftdos. Giftinjektion är fortfarande tillåtet som dödsstraff i Kina, Taiwan, Thailand, Vietnam, Guatemala och merparten av USAs delstater.

Giljotin - eller fallbila som består av två vertikala skenor och en snedställd bila. Vid avrättningen frigörs bilan från sitt högsta läge och hugger igenom offret vid halsen. Användes sist i Frankrike 1977, i Tyskland 1966, i Schweiz 1940 och i Sverige 1910.

Halshuggning - innebär att huvudet skiljs från kroppen med svärd, yxa eller kniv. Döden är direkt, då hjärnan inte får syre och hjärta och lungor stoppas. Används idag men olagligt av terrorister som avrättar fångar. Även drogkarteller använder detta på människor i varnande syfte än idag.

Hängning - är när den dömde får en spänd snara runt halsen. Har länge varit en vanlig avrättningsmetod men även en självmordsmetod. Den dömde står på en fallucka och när snaran är satt dras luckan undan och den dömde faller genom luckan och bryter nacken, alternativt stryps. Sista hängningen i Sverige genomfördes 1836. 2006 avrättades Saddam Hussein på detta sätt. Självmordsmetoden är dock fortfarande vanlig, men då kvävs man oftast till döds.

Nackskott - genomförs med skjutvapen som pistol, gevär eller automatkabin. Skottet träffar baksidan av huvudet eller nacken. Förekom i Sverige 1999 vid Malexandermorden.

Stening - har använts genom hela den kända historien. Stenar kastas på den dömde till en långsam och plågsam död. Används än idag som avrättningsmetod i vissa muslimska länder. Detta straff är endast för de som begått äktenskapsbrott.

Vältande av mur - har tillämpats i Afghanistan för utlevd homosexualitet. En stor mur av tegel välts över personen som krossas till döds.

 

Historiska avrättningsmetoder:

Avrättning med elefant - (att kastas under en elefants fötter) var i tusentals år en vanlig metod, att avrätta de som dömts till döden i Södra och sydöstra Asien, främst i Indien. Användes en bit in på 1800-talet. Elefanten krossade, slet sönder eller torterade den dömde till döds.

Levande begravning - kvick i jord som är den äldre termen, är en historisk metod, som innebar att den dömde begravdes levande. Stöld gjorda av kvinnor blev straffet detta, medans män hängdes för samma brott. Men gällde enbart för stöld för mer än en marks värde. Sista gången detta bestraffningssätt nämns i svenska domhandlingar är 1712. Hon räddades dock av den småländska allmogen efter att ha med våld lagts ner i en kista.

Bränning på bål - förekom i Europa från medeltiden fram till slutet av 1700-talet. Det är en plågsam metod. Offret avled eller blev medvetslös av kolmonoxidförgiftning eller syrebrist innan kroppen började brinna. Vanligt under yngre järnåldern att bränna den avlidne på likbål i Sverige. Den sista människan som brändes levande på bål i Europa var Catherine Murphy i London för pengaförfalskning år 1789.

Handbila - en typ av yxa. Användes i Sverige under senare delen av 1800-talets och 1900-talets början. Den sista att bli avrättad med handbila i Sverige var Johan Filip Nordlund för massmord år 1900. Det var en ineffektiv metod då det oftast krävdes en fler hugg innan det dödande hugget kom, vilket resulterade i att offret led innan den dog.

Hängning, dragning och fyrdelning - en engelsk metod som användes för förräderi.
  1.  Dras till avrättningsplatsen på en träram (ena möjliga betydelsen av dragning)
  2.  Hängas men plockas ner innan döden inträffades (hänging)
  3.  Få könsdelar avskurna, inälvorna utdragna, och se dessa brännas (andra möjliga betydelsen av dragning)
  4. Bli halshuggen varefter kroppen styckas i fyra delar (fyrdelning), vilka vid vissa tillfällen sändes till rikets fyra hörn, medan huvudet placerades till allmän beskådan.

Kokning - huvudsakligen historisk men har använts under modern tid. Offret sänks ner i kärl med kallt, ljummet eller kokhett vatten. Döden kan dröja flera timmar. Metoden används när förfalskning och bedrägeri bestraffades under medeltiden. Användes senast 1547. Men har kommit som en anklagan 2002. 

Korsfästelse - användes under antiken och uppfanns troligen av perserna på 600-talet f.kr. Syftet med denna metod var att förnedra och plåga den dömde inför alla. Den dömde hängdes eller spikades upp naken på en påle ofta med en tvärslå, vid vilken handlederna fästes. Eftersom armarna var så utsträckta fick den dömde en sådan väldig press över lungorna att han till slut kvävde sig själv till döds. I Sverige kan metoden väl närmast jämföras med rådbråkning.

Lingchi - “att skäras i tusen strimlor” var en metod som användes i Kina under hundratals år fram till 1905 då det avskaffades. Blev man dömd till detta innebar det att man oavsett om man var död eller levande skars i små bitar.

Maronering - var under sjöröveriets guldålder (ca 1650-1730) en vanlig bestraffning. Den dödsdömde strandsattes på en öde ö, med en pistol laddad med endast en kula. Den användes mest i den karibiska övärlden. Edward England är en av de mest kända piratkaptenerna som maronerades.

Oubliette - är som en fängelsehåla men utan dörr, dessa var oftast flaskformade för att försvåra möjligheten att klättra upp. Obuilette betyder bortglömd på franska. En fängelsehåla som fanns i Sverige finns på Nyköpingshus där kung Birger låste in sina bröder Erik och Valdemar. Den dömde som slängs där svälter ihjäl.

Pålning - en historisk metod för att avskräcka. Pålning skedde på olika sätt, men ett sätt var att gräva ner den dödsdömde på rygg i en grop. Man lät huvudet ligga öppet. Sedan tog man en påle som var spetsig och drev den genom jorden och den dömde kände pålen tränga igenom bröstkorgen. Detta tilldömdes män som gjort sig skyldig till våldtäkt och kvinnor som gjort sig skyldiga till barnamord.

Rådbråkning - den dömde avlivades genom att lemmarna krossades. Kroppen flätades oftast in i ett hjul. Det uppstod då skarpa kanter mot vilka man kunde knäcka ben i kroppen. Dem var försiktiga med huvud och inre organ för att den dömde inte skulle dö innan straffet var utfört.
Fram till 1835 kunde man vid förbrytelser mot skeppsbrutna dömas till straffet.

Stegling - då spikades avrättade personers kropp eller huvud på en påle i förnedrande och avskräckande syfte. Det var vanligt i Sverige under medeltiden och framåt. Förbjöds i Sverige 1841.

Strypning - antingen användes ett strängformigt föremål, men med skillnaden att en annan kraft än kroppens tyngd medför snarans åtdragande. Det kan även verkställas genom att luftvägarna blockeras med händerna. Vid strypning visar kroppen tecken på kvävningsdöd genom märken av föremålet eller fingrar på huden runt halsen.

Stympning - avlägsnande av kroppsdel. Det användes som straff i syfte att kontrollera den stympade. Men även som tortyr/avrättningsmetod då man amputerade kroppsdelar tills den dömde dog av förblödning. Förekommer i krigsföring.

Sågning - är en medeltida tortyr och metod för avrättning Offret hängs upp och ner och sågas isär.

 1400chop.jpg
 

När jag skrev denna uppsats så var det många saker som gick bland tankarna! 
Bland annat hur man själv skulle sätta sig in i situationen att antingen bli bödel själv eller faktiskt avrättas för ett brott man gjort. Jag har läst igenom detta igen nu när jag fixade in detta i bloggen och jag har faktiskt fortfarande ingen aning. Vill man leva fast man gjort ett brott och faktiskt avrätta andra eller väljer man att faktiskt avrättas. 
 
Det är något som ni kanske ska tänka igenom själva och vore trevligt att få ett svar som kommentar i hur du själv skulle gjort?

Olika skoluppgifter

Jag har ju lovat typ förra terminen att jag skulle dela med mig av mitt specialarbete i historia här på bloggen. Har helt enkelt glömt och börjat en ny kurs på skolan. Men just för tillfället är jag ju hemma så tänkte jag skulle sätta mig och fixa ett inlägg om det under fakta om allt möjligt! 
 
Tänkte att jag kollar igenom vad mer för uppgifter jag gjort och kan dela med mig av det också om de finns något mer av intresse. 
 
Har en text som jag skrivit om svensk språkhistoria men just den kan jag inte dela med mig av just nu för jag har inte haft redovisning om detta ännu så den får vänta. 
 
Men jag kollar igenom vad jag har så lägger jag upp det här i bloggen!

Ha en bra dag och håll utkik :) 
 
 

Mår bra igen

Jag är verkligen osäker på om det var kräksjuka/magsjuka jag fått för jag kräktes endast upp det jag hade ätit och fick ingen diarre heller. 
Så ätit något olämpligt som magen inte tyckte var bra, matförgiftning eller kanske förstoppning, märkte ju själv att jag inte kunde skita när jag var på toaletten! 
 
Idag mår jag väldigt bra. inga kräkningar och ingen diarre, ingen magvärk. Helt återställd. 
Vilket känns bra, men för alla andras säkerhet så stannar jag hemma från skolan imorgon med. det är ju ändå 48 timmar man ska vara hemma minst. 
 
Så vad roar jag mig med? Kollar på tv och sitter vid datorn, ska försöka mig på att göra något vettigt. Känner att jag iallafall ska börja med att äta något nu :) 
 
 

Kulturcafe igår

Igår kväll så åkte jag in till skolan för att lyssna på Malin Persson Giolito. 

Hon är författare och dotter till Leif GW Persson. 
Hon var riktigt rolig. Känner nu att jag bara måste läsa hennes böcker! 

Bilden är lite suddig men jag zoomade in fullt. 

När jag kom hem senare så började jag må illa vilket resulterade i att jag självklart kräktes så nu blir jag hemma resten av denna vecka från skolan. 

Jag har sjukt ont i magen så jag tror jag har fått en släng av kräksjuka. Första gången jag kräktes sen jag opererades för gallsten när jag var runt 20. 🤢


Påsklovsläxa och promenad

Idag åkte Monica hem efter att ha varit här under helgen. 

Vi följde med henne till bussen och sedan gick jag och Elicia hem och hon gjorde klart läxan som ska med till skolan imorgon. 
Sen fick hon öppna sin påskkanin. 

Efter middagen idag så tog jag med Elicia på 1h promenad i det sköna vädret. 

Tog en helt ny runda som varken hon eller jag gått förut.


2h promenad

Idag efter lunch åkte vi till våtmarken för att gå en promenad men vi trodde inte att de skulle bli 2 h. 


Mycket underligt väder med sol, snö, mulet, sol, snö... Osv!

Här kommer en massa bilder. 

Färska bäverspår (gnagt träd) svanar varav 2 honor låg i sina bon (ruvar?) änder, gäss, tussilagos och även en liten mus/sork såg vi. Och en del andra fåglar med. 


Påsknattmässa

I natt gick jag och Monica till kyrkan som jag nämnde i förra inlägget. 

Eftersom jag inte varit på någon sådan mässa i st; botvids kyrka här i Oxelösund utan bara i domkyrkan i Strängnäs. 

Lite långdraget var det men mysigt. 


Påsklunch och mys

Idag så har vi som jag skrev igår varit hos svärföräldrarna och ätit lunch. 

Blev förrätt, varmrätt och efterrätt. Gott! 

Sen har vi plockat lite här hemma, lagat middag och spelat spel. 

Även varit ute på en promenad. 


Strax ska jag och Monica gå till kyrkan för påsknattmässa. 


Så önskar er en god natt 


Påskpyssel

Idag kom Monica vid halv 1 och sen dess så har vi varit på stan i snöovädret och även kollat film, lagat middag och ritat påskbilder.

Mysigt!! 

Nu är det dags för sängen! 
Imorgon blir det påsklunch hos svärföräldrarna. 

önskar er alla en GLAD PÅSK 🐣🐤🐥


Påskkärringar

Idag så klädde Elicia och hennes kompis ut sig till påskkärringar och gick en runda med fina påskkort och önskade glad påsk. Men hon gick endast till folk vi känner!!! För den som känner sig taskig och vill slänga en kommentar om att det är tiggeri. 

Nej, inte om de lämnar kort och faktiskt inte behöver få en gåva tillbaka. 

Sen hade vi sällskap av Elicias kompis och hennes mamma till halv 8 ungefär. 

Här kommer en bild på blommorna Elicia plockade häromdagen. 


3h promenad sammanlagt

Igår var jag ut på en promenad på 1,5 h i det fina vårvädret. 

Då hade jag med mig Elicia och vi gick en promenad för att hitta lite vårblommor. 

Bilden är tagen igår

Idag innan jag tänkte att jag skulle ut och gå så står jag på balkongen och röker och ser då tre män med en hund gå in på arbetsplatsen här utanför. Vet inte exakt vad de ville men en arbetare sa åt dom att de skulle gå därifrån pga risken att bli skadade om något föll över dom. 

Men istället för att gå så började en av männen jiddra och den andra tänkte bussa hunden på honom. 
Tror att polis tillkallades för jag mötte en polisbil som var ute och troligen sökte efter männen sen. 

Jag gick ut iallafall och gick en promenad. Träffade på Elicia som var vid kyrkan med en kompis och hennes föräldrar. De var fika och en lite mindre tillställning där. 
Blev iallafall 1,5h idag med. 


Anledningen till att jag gör dessa promenader är för att lindra mensvärken med de istället för att ta en massa värktabletter. Eftersom det funkar med promenad så är de nog bättre med det än att äta dessa förbannade värktabletter. (tar naturligtvis det om jag får ont under kvällen, för jag vägrar ta längre promenader när de är mörkt)


Obehagligt

Just nu sitter jag på bussen hem från Nyköping. Har sökt ett sommarjobb till. 


Men det jag egentligen ville skriva av mig är detta.

När jag kommer till Nyköping och har gått av bussen och går förbi teatern mot gågatan tar jag av mig hörlurarna. Vilket jag aldrig gör annars (undermedvetet troligen för jag reagerade efter en stund) 
När jag kommer en bit upp på gågatan ser och hör jag en lastbil starta och jag känner ett obehag fyllas i kroppen. 

Obehaget kommer nog finnas med mig ett tag framöver även om livet fortsätter framåt. 

Jag var inte på plats när terrorn härjade på Drottninggatan i Stockholm, jag är inte rädd men obehaget är ett faktum. 

SVERIGE STÅR ENAT. Vi går vidare tillsammans och tillsammans är vi starka! 


Tyst minut ❤

Nu har jag precis kommit hem efter att ha varit på den officiella tysta minuten vid fredsträdet i Oxelösund. 

Lite folk, men de jobbar ju och tog säkert minuten på jobbet. 

Det är fortfarande ofattbart. Men skönt att mannen är gripen, samt en annan man. Vem de nu är. 

Efter den tysta minuten tog jag med mig Elicia och hennes kompis till kyrkan och vi tände varsitt ljus för att hedra och minnas händelsen en stund. ❤


All denna kärlek i Sthlm nu

Sitter och följer live sändningen på Aftonbladet på datorn och även på tv4. 
 
Det är fortfarande ofattbart att detta har hänt. 
När det har hänt i andra länder har jag naturligtvis tyckt att det är fruktansvärt. 
Men nu har det hänt i våran huvudstad och det har blivit så nära. 
 
En man är ju anhållen för händelsen, samt att andra har blivit "gripna" till förhör. 
 
Men Stockholm står starkt. Tillsammans är vi starka och vi tolererar inte detta!
 
Har hittat en bild på aftonbladet som jag tycker är så vacker och har valt att lägga in den här i bloggen. Den visar att det finns så mycket kärlek och omtanke. 
 
 
Lägger även med denna bilden. 
 
 

Terrordåd i Sverige??!!

Vad är det som händer. zappade lite på tvn och hamnade på typ 1an eller något och där var det livesändningar och en händelse som hänt i Stockholm. 
 
Jag är helt chockad. 
Men resten av kvällen så blev det att kolla på livesändningarna om händelsen. 
 
 
 
Skönt att de troligen tagit personen som är gärningsmannen. Usch! Berlin, Nice och nu Stockholm. 
Men skönt med sociala medier så man ser att sina vänner/familj inte är i närheten av händelsen. 
 
Mina tankar går till alla inblandade, alla döda, skadade, nära och kära till dessa. 
samt till polisen, brandmän, säpo, ambulans och de som tagit emot på sjukhus. 
Tankarna går även till alla vardagshjältar som har funnits till hands! 
 
Sverige står starka och accepterar absolut inte detta terroristerna håller på med! 

Skoldags

Nu sitter jag i klassrummet och väntar in sista ordentliga lektionen innan kör som är det sista för idag innan jag åker hem. 
 
 

Torsdag

Idag så har Elicia haft teaterträning och jag och Fredrik passade på att åka och handla lite till Elicias påskägg. 
 
 
Kan ju berätta att jag inte är mycket för sådana här dricker längre, men just denna ville jag prova. så en sådan köptes. :) 
Den var riktigt god. 
 
Snart dags för sängen och i morgon är sista dagen innan påsklov och den avslutas med en lätt svenska lektion och kör sedan är det påsklov. 
 
Hörs imorgon.

Haag & Carlssons bil gästas av Dolly Style

 
Idag så har vi varit i Bergshammar för att låta Elicia få träffa några av sina idoler. 
Dolly Style. 
 
Vi köpte en skiva, en keps och en plansch som sedan Dolly Style tjejerna skrev sina autografer på. 
 
Denna tjej ovan underhöll oss några gånger innan Dolly Style kom upp på scenen.
 
 
 
Jag älskar denna bild. ♥ 
 
Här har vi då planschen inramad och upphängd på väggen. :)