RSS 2.0

Nyköpings gästabud

Natten mellan den 10-11 december 1317 ägde den fest som skulle gå till historien som Nyköpings gästabud. Kung Birger Magnusson hade bjudit sina bröder Hertigarna Erik och Valdemar. Man åt, drack och firade. Men själva tanken som kung Birger hade var inte att försonas utan att hämnas en 11 år gammal oförrätt som kallas för "Håtunaleken" då kungen och drottningen suttit fängslade. 
 
På natten när bröderna låg och sov belägrade kungens drots, Johan von Brunkow, kallad Brunke deras våning. Han lät då sina män slita upp bröderna ur sängarna och släpa ner dom i fängelsehålan, som låg längst ner i det äldsta tornet. 
 
Hertigarna Erik och Valdemar skrev ett gemensamt testamente efter att de suttit i fängelsehålan i 5 veckor. Dokumentet finns bevarat och är daterat den 18 januari 1318.
 
Kung Birger och drottningen Märta flydde till Danmark efter att ett fritagningsförsök av de inlåsta bröderna hade gjorts, och ungefär samtidigt avled bröderna en enligt sägner plågsam svältdöd.
 
De bröt upp dörren till källarutrymmet på sensommaren 1318 och fann då brödernas kroppar. De hade då inte varit döda särskilt länge då förruttnelseprocessen ännu inte var långt framskriden. 
 
Drotsen Brunke greps tillsammans med kung Birgers 12 årige son Magnus i augusti 1318 på Stegeborg. De fördes till Stockholm där Brunke år 1320 avrättades uppe på en sandås. Platsen kallas sedan dess för Brunkeberg. 
Birger avled i Danmark samma år och begravdes i kungakyrkan Sankt Bendt i Ringsted. 
 

 
Varje sommar spelas en teateruppsättning upp om just gästabudet på Nyköpingshus.
Har du inte varit och sett det så är det dags. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback