RSS 2.0

Våtmarken 31 maj

Jag ville dit för å se om svanungarna kläckts och även dunbollarna av arten and. 
Och vet ni. Det var iallafall 2 svanfamiljer som äggen kläckts hos. 1-2 andfamiljer har också bildats. 
Foton på svanar, blommor, änder, en häger, lite små fåglar och bäverspår. Samt månen och solnedgång blev kvällens foton. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kolmården

Knallade först till lodjurens hägn är vi möttes av ett lipande lo 😛
Sen förbi klapphagen där får och getter finns. Där tränade 2 i från årets kullar på parning. Vi kappade en get som ville ha lite kärlek de andra höll sig borta och åt. Björnen var nästa anhalt och de höll på att para sig med. Jaha! Vad händer? Honan sa ifrån och de var snart över. Ja, går man på djurpark på våren så kan man få se sådant. Bara gilla läget. Efter björnarna var de lite andra djur vi tittade på. Ungarna är ju helt klart sötast. 
Vi kom till Jättehavsörnrna som är ett nytt tillskott på kolmården Sedan var de dags för tapirer och nanduer och de djur som bor tillsammans där. Snöleoparderna låg och myste och röda pandorna blev sedan tillbaka till snöleoparderna för att fika. När vi fikat klart så gick vi tillbaka till hägnet med röda pandorna och fick då se den klolösa uttern. Sjukt söt. 
Förbi tigrar som solade och vildhundar som sov. 
Kommer till sälar och sjöbjörnar där en guide står och berättar om dessa djur. Då tycker sjöbjörnshanen att de är dags att para sig med en av sina 6 honor. När vi hört färdigt och började gå därifrån så gick vi till Safari delen och åkte gondolen genom safari. Krockade nästan med en giraff som var påväg mot vårat håll, dock så hann den undan så vi hade den bredvid gondolen. Häftigt. De flesta djuren låg och sov, vilade eller idisslade. Efter Safarituren gick vi förbi aporna och Enzo ville absolut inte vara med på bild. Kolla bilderna nedan så förstår ni. En riktig surskalle. 
Savannen, elefanter, surikater och öknen passerade vi innan valde att äta lunch. Och då fick vi gå förbi örnar, tigrar och vildhundarna igen. Men denna gång så var vildhundarna vakna så tog lite bilder på dom. Vid Wildfire så träffade Elicia en klasskompis som hon visste skulle dit. Pratade lite innan vi gick och åt på Reef- burgers. 
Efter lunchen så blev de Safari igen för att vila magen i ca 30 min. Förbi apor och savann. Då hade lilla elefantungen Prince fått komma ut så vi kunde se lilla miraklet. Vi såg sedan flodsvin som vi hade missat gången innan. Så söta! 
Vi gick till Bamses värld, vinkade till Lille-Skutt, fotade Skalman och Bamse och handlade godis i Katta-Los goisaffär innan vi vandrade vidare mot utgången så tog Elicia en selfie med Vargen. 
Järven har ju tagit över vargens hägn men vi fick ingen skymt av den. Vi handlade dricka, 2 gosedjur i form av en älg (till mig) och en röd panda (till Elicia) innan vi avslutade dagen på Kolmården och gick till bilen för att åka hem. 
 
Tack Kolmården för ert engagemang att öppna omsorgsfullt! Ni är grymma även om en del besökare är lite smått respektlösa och inte fattar avståndshållningen. 
 
Här kommer alla ca 220 bilder som togs. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Frukost, packa, åka

Upp 6.30 för att äta frukost vid 7 tiden. En brakfrukost kan man säga. Ägg, macka, yoghurt, äggröra med bacon, plättar med äppelmos och kaffe. Kaffet var dock för start för min smak, men frukosten var ändå perfekt.

När vi ätit klart gick vi upp till rummet och packade och chillade. 

Vid 9 snåret checkade vi ut och åkte till Kolmårdens stora parkering 😊

Vildmarkshotellet - Kolmården

När vi kom fram checkade vi in, gick upp till rummet med grejerna och gick sedan ner till "puben" där vi köpte oss en varsin dricka och satte oss på terrassen. Kollade ut över bråviken och fick se fåglar och båtar.



17.15 hade vi bokat in bad så byta om i rummet och ner till badet som låg i källaren. Pga rådande omständigheter så var man tvungen att boka en timme för att bada för att de inte skulle bli så mycket folk i badet samtidigt. Jag tyckte det var bra upplagt. Men kan förstå de barn som kanske inte fick bada för de inte hade bokat eller att platserna tagit slut. 
 
När vi badat så gick vi upp och bytte om i rummet och sedan blev de äventyrsbanan för Elicia och Fredrik som provade några. 





 
Middag 19.45. Vi valde buffén. De som var lite roligt var att bordet vid andra väggen mitt emot oss satt Camilla Läckberg och Simon Sköld med sällskap. Jag hade när vi lämnade terrassen reagerat på att en kvinna som satt i puben i en soffa liknade Camilla. Och på väg ner för trapporna till badet såg jag Simon och deras yngsta dotter. Jag valde att inte gå fram pga hur de faktiskt är nu. Man ska hålla avstånd och sådär. 
Buffén var strålande så gott alltså. Upp till rummet efter och sedan tog jag med Elicia ut en sväng och ville köra äventyrsbanan igen och sedan tog vi en promenad. 
När vi kom tillbaka så blev de kortspel innan läggdags. 


 
 



I.D.I.O.T.E.N på vägen.

Kl 14 hämtade vi Elicia på skolan. Drog till Ica för att köpa dricka och sedan blev vi tvungna att åka hem för att Elicia hade fel skor för att kunna gå längre sträckor.
Sen började resan mot Kolmårdens vildmarkshotell för att bo där i natt. 
Vi valde den gamla vägen via Bergshammar, Jönåker mot Kvarsebo. Från Jönåker hade en bilist som låg bakom oss väldigt nära. Fredrik markerade på flera olika vis att han tyckte att bilisten låg för nära. För hade de kommit upp ett djur på vägen framför och vi hade behövt tvärnita så hade vi haft hans bil i baken. När de kommit en plats där bilisten kunde köra om pekade Fredrik finger åt honom. Bilisten valde då att sakta ner framför våran bil och köra i mitten av vägen. Innan han började gasa och då visade Fredrik finger igen. Då stannade han i mitten av vägen, klev ur bilen och kom fram till våran bil för att jiddra. Fredrik frågade lugnt om man måste ligga så när bakom? Bilisten lyssnade inte riktigt på de örat för han svarade inte direkt på frågan utan var lika provocerande iallafall. Men fredrik ställe frågan om igen och bilisten började gå tillbaka till sin bil men väne och hotade med att sparka sönder extra ljusen genom att låtsas sparka. Sen gick han tillbaka till sin bil och gasade iväg, långt över hastighetsbegränsningarna. 
 
Hade han sparkat på bilen så hade jag tagit en bild på honom, hans bil med regnr och ringt polisen. Hade även fotat skadan på våran bil. 
 
Vissa människor alltså. Ja, de är dumt att peka finger men de är åtminstone inte hotfullt som hans beteende var. 

Min födelsedag 🎂

Idag fyller jag 36 år. Känner mig dock inte äldre. Haha.
Men iallafall. Vaknade av lilla hjärtat och älsklingen som kom in med frukost på sängen, present och sjöng. 😍 
Hade faktiskt skrivit en lista på vad för frukost jag ville ha då Elicia frågade igår. 

Så öppnade jag presenten som var ett stativ till kameran. 

Åt frukost i sängen, klädde mig och gick upp. Elicia gick iväg till skolan. Jag och Fredrik åkte ner till stan för att handla lite. 
Åkte hem igen. Han skulle nämligen till jobbet tidigare för möte. Så ringde Marcus och grattade mig. Fick även en slant swishat från svärföräldrarna och Fredriks syster 😊

Sen blev de tv en stund innan jag tvättade håret. Monica hade ringt under tiden så jag ringde upp och då chockar hon mig med att vara i Oxelösund och kommit för att gratta mig. 😍 
Fixade kaffe och la upp gofika och satte oss på balkongen för att snacka och mysa i den gröna platsen jag har här hemma fick även detta av henne. 
Muggen älskar jag och blir en nostalgitripp när jag öppnar de där godiskartongerna. 🤩

När Elicia slutat hade hon inte heller en aning om att Monica var här så blev en överraskning för henne med. Monica låg nämligen i hennes säng när hon kom hem. 😂😂

Vid halv 6 så knallade vi neråt stan och skulle lämna av Elicia för teater 🎭 (några på plats andra via Discord). 
Jag och Monica gick till Ica och handlade lite. 
Vi gick hem när vi handlat de vi skulle ha till maten. 
Kom hem tog en kaffe och slappade innan vi började med maten och sådär. 
Elicia kommer hem och strax efter plingar de på dörren och då står Fredrik där. Då har han tagit ledigt och köpt en ros för att även fira våran 5 års dag. Och rosorna hade jag pekat på när vi var på affären i morse. 🤣🤣😍

Efter maten så blev de en låååång promenad med Monica. 5.01km för att vara exakt. 




Nu säger jag Tack och godnatt. 
Så tacksam över dagen ❤️😍


40 min

tog de att gå 2.5km ikväll. Var skönt ute och idag valde jag att lyssna på musik vilket jag inte brukar göra. Jag brukar oftast bara lyssna på fågelkvitter. Så när jag hade lite mindre än halva sträckan kvar så tog jag bort musiken och lyssnade till naturen och alla bilar. 😂
 
 
 
 
 

Baka, baka, liten kaka...

Det har jag roat mig med under dagen.
 
Farmors ckokladkaka och syltrutor. Nomnom
Har bara gjort syltrutor en gång tidigare och chokladkakan var nytt. 
 
 
 
 
 Det gick som en dans att göra chokladkakan även om de var lite nytt med andra moment än när man gör vanlid sockerkaka. 
  
 
Hur de smakar får jag reda på imorgon. :D

Syrenerna blommar

Tog en promenad förbi D-skolans skolgård för att hämta Elicia som var där med några kompisar och spelade kakan och gungade och hade sig. Så Elicia följde med mig på en promenad innan vi gick hemåt. 
Är så härligt med dessa promenader nu när de är varmare ute. 
Gick förbi så många syrener. Både träd och häckar. Luktar så gott.
 
 

Ekensberg 5km = 6.39km

Tog oss en tripp in till Nyköping och gick spåret på 5km men när vi kom till bilen hade vi gått 6.39km.
 
Jaja, vad gör det. Vi fick se rådjur, fåglar, höra fåglar, sniglar både med och utan skal. En härlig tur helt klart. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rumpan på rådjuret på de sista två bilderna. 
 
 

Tiger åker hem

Ja, Nadja hörde av sig när hon var i Södertälje och skulle bara åka förbi och släppa av en vän och sedan hämta Tiger. 
 
Gosegrisen innan matte kom med bilen. 
 

Kvällspromenaden Jogersö

Ja, ikväll blev det ett varv på Jogersöspåret. 
Miljöombyte förnöjer. 
Blir så tjatigt när man går samma väg varje gång. De gör jag väldigt sällan dag efter varann. 
 
 

Promenaden med Tiger igår kväll

Åkte till Femöre och gick och kollade till fåren och gick en annan väg innan vi gick tillbaka till bilen. 
 
 
 
 
 
 
 
Fåren var väldigt nyfikna på Tiger. Tidigare gånger när vi varit där så har fåren inte vågat sig fram. Men nu så tyckte de att de var dags :D

Gosegubbe

Han är ju så go Tiger. Ligga nära eller ligga långt bort. Han har olika platser att ligga på och det märks att han gillar att vara hos oss. 
 
Denna bild tog jag när jag skulle skriva en kommentar på hans ägares inlägg och delade den med henne och skrev att han hade de superbra. 
 
 

Samtalet..

Ja häromdagen fick jag samtal från Kvinnohälsan och de ville bara ringa och berätta att vi är fortsatt mappade pga corona. Och att det kommer vara så till hösten tidigast. 
 
Ja, det hade jag redan listat ut med tanke på läget och sådär. 
Jag har inte tänkt så jättemycket på det heller, men det beror nog på att jag ser allt så positivt hela tiden. Visserligen så är de ju tråkigt att de inte blir av nu. Men jag är inte orolig iallafall. 
 
Så mina tankar om ivf får verkligen lägga sig på hyllan ett par månader till. 
Jag känner att de är helt okej, vad ska jag göra liksom? Jag kan ju inte ändra på något i vilket fall så varför vara deppig och låg pga det. Det funkar inte i min värld. 
 
Tar dagarna som de kommer och planerar inte så mycket. 
 
Nu ska jag ta tag i middagen. Så de blir de idag med :D Haha
 
 

Gå ut?!?!

Ja, jag frågade Tiger om vi skulle gå ut men jag fick bara en blick som i att jag var ju ute nyss. (läs 6h sedan) Men jag tog med honom ut iallafall. Haha. 
 
 

Vrå-fornby och Ericsbergsslott

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Elicia har ju varit här med klassen, vet dock inte när men hon kände igen sig iallafall. Det var ju lite kul och jag har också varit här en gång för måååååånga år sedan. Tror jag gick i 3an eller något sådant. Men det var typ likadant nu som då. Elicia berättade var hon hade gjort bröd och sådana saker. Samtidigt så fick hon lite påfyllning av information om platsen när hon fick läsa och sedan berätta lite av de hon läst. Men det var första gången för Fredrik tror han iallafall. 
 
 
 
Rapsfälten som inte låg jättelångt från fornbyn och vi åkte förbi dessa både på dit och vägen därifrån.
 
 
 
 
 
Sedan åkte vi in till Ericbergsslott. Ett privat ställe men vi gick runt där man fick och kikade. Åt lunch och sådär, innan vi valde att åka hemåt. 
 

Trana

De första tranorna kommer till Sverige i slutet av mars, början på april. De har varit i Spanien, Portugal eller norra Afrika under vintern.
Många tranor stannar till vid Hornborgasjön i Västergötland ett tag. På nätterna står de i det kalla men grunda vattnet och sover. På dagarna flyger de till fälten för att äta. Deras favorit är frusen potatis som blivit kvar i jorden från hösten. Nu för tiden odlas potatis enast för tranornas skull, förr odlades det potatis där också men då var det böndernas försäljning det berodde på. Så man kan säg att tranorna kommer tillbaka till egna potatisland. 
Man kan besöka Hornborgasjön men inte gå längre än till utsiktsplatserna. 
 
Själva trandansen går till såhär. Tranorna börjat hoppa, flaxa med vingarna, sträcka på halsarna eller plocka upp pinnar.
 
Tranorna är stora fåglar. Går de och påtar med näbben i marken kan man ta fel på att de är ett får som betar på långt håll.
De håller även konserter genom att en börjar med "krrå", så börjar resten så de blir som en kör som hörs lång väg. 
 
Tranorna flyger i flockar mot söder i augusti-september. Antingen flyger de i snöplogsform eller en sned rad.
 
Kännetecken: 
Vår största fågel efter svanen.Ca 140 cm lång när den står upprätt. Lång hals, långa ben, ca 240 cm mellan vingspetsarna. Gråvit, svart huvud med en röd fläck i nacken. Den har ett vitt band över ögat och en bit ner på halsen. Stjärtfjädrarna är som stora mörka plymer. 
 
Förekomst:
Häckar i mellersta och norra Sverige men även på andra platser.
 
Boplats:
Vid 6-7 års ålder bygger de bo och får ungar. 2 ägg lägger honan som kläcks efter ungefär en månad. Föräldrarna ruvar och sköter om ungarna tillsammans. Ungarna är flygfärdiga till hösten. 
 
Föda: 
Potatis, säd, rötter, bär, sniglar, grodor, maskar och insekter. 
 

Grattis Tindra

Idag fyller Tindra år. 
Hon börjar bli stor. 8 år redan. 
 
Hoppas du får en härlig dag, med presenter och godsaker. 
😄
 
 

Femöre igen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idag blev det en promenad ute på Femöre igen, fast från andra hållet. 
Hägrar verkar vilja vara med på bilderna iallafall. Fick även med en koltrast idag. Från molnen ser man att de kommer regn. 
Blev en kortare promenad men vad gör det. Jag brukar fota betydligt mer. Men det blir så tjatigt när man besöker samma platser med bara någon dag emellan. Vad ska man fota liksom. 
Måndag imorgon och då är de vardag igen. Får se vad jag tar mig för. 

Bäversafari

Var även ikväll iväg till våtmarken för att kanske få se bävern. Men icke. Men många bilder på häger blev de och när vi var påväg tillbaka till bilen hör vi ett megaplask, följt av en duns och mer plask. Kollar åt de hållet ljudet kom ifrån och får se ett vildsvin springa upp i skogen på andra sidan och det var nog inte bara ett svin. De var uppenbart fler. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Femöre, får, fåglar och natur

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uttern

Är ett trevligt djur, svår att se. Uttern måste ha tillgång till öppet vatten då den äter fisk, men även kräftor. 
Uttern är anpassad till att leva i vatten. Kroppen är strömlinjeformad som gör att det för lite motstånd när den simmar. Pälsen som är tät släpper inte in vatten till skinnet. Uttern har simhud mellan tårna och är en skicklig simmare som dykare. 
Under ytan kan den stanna i fem minuter innan den måste upp och andas. Den är nattaktiv och på dagen sover den i sin håla. Rör sig mycket bra på land också.
 
Antalet uttrar i Sverige är låg. Några av orsakerna är att de fastnar i fiskeredskap och drunknar och att vattnet blir försurnat. 
Miljögiftet (PCB) är det allvarligaste hotet som gör att honan inte får fler ungar. 
 
Kännetecken:
Längd 60-100cm + svans 40-50cm. Vikten mellan 6-14kg.
Färgen är mörkt brun.
 
Förekomst:
Är utrotad i stora delar av vårt land. Fanns tidigare vid havskusterna, insjöar och vattendrag i hela Sverige.
 
Fortplantning:
Bor i gryt de grävt ut under tex ett träd nära stranden.
Ungarna föds i grytet.
 
Föda:
Mest fisk, även kräftdjur, grodor, sorkar och simfåglar. Äter på land, isflak eller på iskanter.
 
 

Bäversafari i våtmarken

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tyvärr blev de ingen Bäver på bild, men sambo och dotter hörde ett plask och såg vattnets rörelser där den simmade hemåt. 
Hoppas att de blir bild nästa gång :D

Promenad med Elicia

Elicia kom med förslaget om att gå en promenad efter middagen idag vilket vi gjorde.


















Snöar??

Det snöar i Nyköping och när vi kom till Oxelösund igen så snöade de här med. Wtf! 13 dagar in i maj. 😱




Älgen

Älgen tillhörde för ca 200 år sedan de djur som höll på att utrotas. Då fanns det ca 100 älgar kvar i Sverige. I början av 1800-talet fridlystes älgen. Då började den öka i antal igen. Anledningen till utrotningen var att den jagades hårt av människan, men även av björn och varg då dessa var vanliga i hela landet under den tiden. 
Nu får älgen vara relativt ifred från rovdjuren. 
Färr gick korna på bete i skogarna och åt även de som älgen äter vilket resulterade i att älgens mat åts upp. 
I början av 1850-talet fanns ungefär 85000 älgar i Sverige, 1980 hade antalet ökat till ca 300000. Bekymret med detta var då att älgen äter de unga skotten på tallarna, vilket blev ett stort problem för skogsbönderna. Älgen är även en fara i trafikendå den rör sig som mest i skymning och gryning och ofta tar sig över trafikerade vägar. 
 
Älgjakt har man varje höst för att begränsa antalet så det inte bir problem igen. 
 
Träffar du på en älg i skogen ska du hålla dig lugn, oftast så stannar de, tittar, vädrar och vänder och går i åt andra hållet. Ta dock stor försiktighet om du möter en älgko med kalvar, för tror kon att kalvarna är i fara så gör kon allt den kan för att förvara dem.
 
Kännetecken:
Älgen är Europas största däggdjur. Fullvuxen älg är upp till 2.8 m hög och ca 2.5 m lång. Vikt ca 500kg. Färgen är ljusgrå till svartbrun. Benen är ljusa. Skillnaden mellan tjur och ko är att kon är ljus upp till könsorganet. Kalvarna är rödbruna. 
Det är endast tjurarna som har horn som de tappar på senhösten, nya växer ut sommaren efter. Ju äldre tjuren är desto fler taggar. Den rör sig snabbt och tyst.
 
Förekomst:
Finns i skogsmarker och våtmarker i hela Sverige förutom på Gotland. 
 
Fortplantning:
1-2 kalvar föds i maj-juni. Efter några dagar kan kalven följa sin mamma. De håller ihop ett år tills det är dags för kon att föda nya kalvar, då stöts fjolårskalvarna bort. 
 
Föda:
Äter blad, skott, kvistar från sälg, lönn, asp och vide. Äter gärna vattenklöver, näckrosrötter, havre och raps. Även tallskott och högväxta örter under sommaren. 
 
 
 
Första bilden är på en älgtjur där hornen har börjat växa ut. Bild 2 är en älgko. 

Älgvandring dag 31

Soluppgång med simmande renar. Isflak som släpper och flyter iväg. 
Fåglar som äter eller simmar. Älgar som övar balett eller velar om de ska gå eller inte, och som äter. 

Tullgarnsslott

Idag så drog vi till Tullgarnsslott och hade tagit med ugnspannkaka och fikabröd som jag gjort igår. 
Vi gick runt där och jag fotade som vanligt. Fick se både lilla fölet men även en del kalvar också. Elicia fick tårar i ögonen när hon fick se kalvarna. 
 
Där i trädgården fick vi även höra fågelkvitter. Fick bild på Bofink, Talgoxe, Gräsänder och Knölsvan. Men fick även fota en fin liten humla och vågorna. :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tjäder

Tjädern trivs bäst i gammal grov tallskog. Den tillhör de så kallade skogshönsen som även orre, ripa och järpe gör. Tjädern är den största. Tjädertuppen kan väga upp till 5kg. Förr i tiden betydde tjädern mycket för hushållen, då det är mycket mat på en stor tjäder. Man jagade tjädern med pil och båge för riktigt längesedan. 
 
Tjäderspelet är nog det man tänker på när man hör ordet tjäder. Detta spel pågår i en glänta långt ute i storskogen. Kvällen före i skymningen samlas tupparna i träden runt spelplatsen. Innan de ljusnar börjar de knäppa med näbben innan de brakar ner på marken och de börjar på allvar. 
I spelet har de rte olika strofer. Först näbbknäppningen, sedan "klunken" och sist ett "sisande" läte. Under hela tiden går tupparna omkring och stjärten är utslagen som en solfjäder.
 
Hönan bygger ett enkelt bo på marken. Kycklingarna rymmer från boet och springer omkring när de är torra efter kläckningen och skaffar mat själva. 
Men hönan håller koll och kommer en fiende hoppar hon runt som hon vore skadad, ungarna gömmer sig och hönan flyger iväg. 
 
Kännetecken: 
Tuppen blir ca 85cm lång och kan väga 5kg. Hönan är mindre och lättare. 
Tuppen är mörk, ryggen brunaktig, med grön metallglans i det mörka. Framför vingen finns en vit fläck som kan se självlysande ut i ljuset på spelplatsen. Hönan är spräcklig i gult och brunt. Tuppen flyger upp med ett väldigt vingbrak. även fast tjädern är tung kan den flyga i en hastighet av 75-90km/h.
 
Förekomst:
Är en stannfågel som häckar sparsamt. Finns där det finns mossor och lövträd.
 
Boplats: 
På marken på en torr plats. Hönan lägger 5-10 ägg som ruvas av henne ensam. 
 
Föda: 
Tallbarr under vintertid. Löv, färska skott och knoppar men även skogsbär. Under hösten äter de gärna spillsäd på skördade åkrar. Kycklingarna äter mest larver och insekter. 
 
 

Älgvandring dag 30

Idag har jag fått se älgar i vanlig ordning, renar, räven och en del fåglar. 
solnedgången är ju riktigt fantastisk. 
Kan ju nämna att på bild tre är de ett väldans snöoväder.
 
 

Bäver

Bävern har en fin och tät päls. Den skyddar kroppen mot både kyla och väta. I mitten av 1800-talet blev den fina pälsen bäverns olycka. Man utrotade då alla bävrar i hela landet. Under 1920-talet skaffade man bävrar från Norge och släppte dessa på lämpliga platser. De trivdes och spred sig. Nu finns det gott om bävrar i Sverige. 
 
Bävrarna bor tillsammans och hjälps åt med olika arbeten. Bland annat bygger de dammar gemensamt. Fäller träd genom att gnaga runt stammen tills trädet faller. Sen äter de upp kvistar och löv och delar upp stammen och grenarna i bitar, som de sedan släpar eller rullar till vattnet och förstärker dammvallarna med. Vallarna tätas med lera, jord, stenar och småkvistar, som skyfflas från bottnen. Anledningen till bygget av dammar är för att vattnet ska vara ungefär lika högt året runt. Detta för att de bygger ingången till hyddan under vatten för kommer ingången över ytan kan rovdjur ta sig in.
 
Alla medlemmarna i bäverns familj hjälps åt att samla mat till vinterförrådet. De samarbetar även mot fiender. När en bäver upptäcker fara slår den med den breda flata svansen mot vattnet som är en signal för alla att söka skydd. 
 
Kännetecken: 
Gnagare med kraftiga framtänder. Längden är upp till 1 meter + svans 25-35 cm. Väger cirka 30kg. 
Färgen är gråbrun. Svansen är platt, bred och hårlös och används som styråra när bävern simmar. Den har även simhud mellan bakfötternas tår. 
En bäver kan vra under ytan i upp till 15 min. 
 
Fortplantning: 
Honan föder 1-5 ungar. Ungarna lämnar hyddan tidvis efter några veckor. Ungarna kan simma men har inte tät päls. 
 
Föda: 
Förutom bark från lövträd, så äter de även saftiga örter och näckrosornas rotstockar. 
 
 


Älgvandring dag 29




Storlom, snäppa och härliga naturbilder. 
Grodor och änder. 
På mittersta bilden kan ni se en fjolårs kalv med bölder, sår och det är en åkomma hos älgar som egentligen inte är farlig. Fibrom kallas dessa. 

Älgvandring dag 28




Idag har jag fått se en tjäderhöna springa omkring i skogen. 
Kan ni tänka er ljudet från isen som slår in mot stranden?
En magisk bild av månen som nästintill är full. 🌕



Älgvandring dag 27

Idag kunde jag inte bestämma mig vilka bilder som jag skulle använda vilket ni kan se nedan. 😃
 









Älgvandring dag 26

Bjöd på vacker solnedgång med knipor i rosa/lila vatten.
Fina älgar också såklart. 



Dramatiska simmaren dag 26

Ja denna älg fick kämpa. De andra 4 som simmade samtidigt som denna tog sig upp på ett annat ställe. Medans denna tog sig en längre simtur.
Åh fick verkligen kämpa för att ta sig upp till sina vandrarvänner. 


Simmande älgar dag 26

Imorse simmande 4 älgar över älven när solen var påväg upp.
Magiskt



Älgvandring dag 25

 
Räven är ju bara så fin ❤️
Fick även många fina närbilder på älgarna. 😍

Älgvandringen dag 24

Idag fick vi följa älg, knipor men även bäver.


Detta är ju helt underbart 😍

Tullgarns slott

Vaknade vid 9 tiden och åt frukost och vid 13 skulle vi lämna Elicia i Stigtomta hos en kompis som hon skulle sova över hos. 
Efter det så valde vi att äta på Chop Chop och sedan drog vi iväg till Tullgarn. 
Gick en vända där ute och tog lite foton med mobilen. Så nu vet vi vad vi ska göra nästa helg om vädret tillåter. 
 
Fåglarna kvittrade och vi såg lite spår av djur i leran vid fågelskådarplatsen de har. Det ena spåret är helt klart svan men de andra är? troligen hund. Har ni en aning får ni gärna kommentera. 😃
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Har man fantasi så ser det ut som ett ödlehuvud högst upp. 😆
 

Älgvandringen dag 23

Idag har jag fått se älgar, räv och tranor



Trädgårdsföreningen-innerstaden-Linköping

Efter Ekenäs så valde vi att åka in till Linköping. Här åt vi lunch som vi hade med oss och tog en sväng i denna otroliga trädgård. 😍
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekenäs slott

Planen var att åka till Tullgarn men med tanke på vädret så blev de söderut resan gick. 
Vi tog oss helt enkelt till Ekenäs slott. 
Oerhört vackert ställe måste jag säga. Jag hade ju precis sett spökjakten med Laxton på detta ställe. 
Så det var lite speciellt. Kände dock inte av något utanför. Det var ju stängt så kunde inte gå in. 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fåren var inte speciellt sociala kan jag säga. Vi kom närmare och de ställde sig och gick.