RSS 2.0

Stallarholmen

denna gång blir det Stallarholmen då jag är uppvuxen där. Bodde vid skolan från det att jag var nyfödd tills dess att jag fyllt 21. 
 
 
 
Historik:
Stallarholmen är en tätort i Strängnäs Kommun. Stallarholmen ligger vid Mälaren och är beläget både på fastlandet och på Selaön, som är Sveriges största insjö-ö.

Ön och fastlandet binds samman genom en bro som kom till i mitten av 1900-talet. Namnet Stallarholmen har med stall och holme att göra. En artikel i Strengnes tidning från 1927 menar att ordet holme syftar på ett näs som skjuter ut från fastlandet. Det finns en teori till hur namnet kommit till. När Karl XI gjorde sina färder till Kungsör, fanns på den här holmen ett stall där hästarna för kungsskjutsarna byttes. Under somrarna reste kungen andra vägar, men vintertid när färden gick över isarna var den här holmen en bekväm anhalt. Karl XI var kung 1672-1697, så den tid det rör sig om är alltså slutet av 1600-talet. Dock finns namnet belagt långt tidigare, i brev av Gustav Vasa från 1540- och 1550-talen, varför åtminstone dateringen av namnets uppkomst inte är hållbar.

Marken runt Stallarholmen, både på fastland och Selaön, består till stor del av lera vilket gjort att det i alla tider funnits ett flertal tegelbruk runt om fram till slutet av 1970-talet. På ön har det funnits tegelbruk bl.a i Näsby (Tegeltorp), Fiskarudden, Valla, Husby samt ett flertal andra platser. På fastlandet fanns det tegelbruk i bl.a Sundby och Räfsnäs. Alla bruk är numer nedlagda och rivna förutom Husby tegelbruk, som var det största och vars byggnader fortfarande finns kvar, men lokalerna är numer uthyrda till flera mindre företag samt en marina.

Stallarholmen med omnejd har inte mindre än 25 olika runstensmonument, varav de flesta på Selaön. Dessa efterlämningar är också flest i Södermanland.

 

En stor återkommande händelse i Stallarholmen är Vikingafestivalen. Den lockar varje år tusentals besökare och äger sedan starten 2003 rum på Selaön den första helgen i juli. Här kan man mot avgift (för alla över 11 år) uppleva gycklare, kämpar, hantverkare, teater, spel och lekar. Området fylls med handelsmän från när och fjärran med stort utbud av hantverk och föremål. Man kan även beskåda repliker av vikingaskepp och sedan 2006 även en nyristad runsten av Kalle Runristare från Adelsö med inskriptionen "Stallarholmens vikingar reste stenen som länk mellan forntid och framtid".

 

En annan återkommande händelse som kommer varje år är Hojmässan som hålls i Sporthallen vid skolan. Då kommer det massor med motorcyklar och ställer upp sig och sedan kan man gå in för att köpa delar, fika och kolla runt. 

 
Nu har du fått lite fakta om Stallarholmen samt händelser där. 
Återkommer senare med ett inlägg om kyrkorna här och mälsåkerslott. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback