Strängnäs
Folkmängd: 33 072 (2012)
- Fiskegarn, från det medeltidssvenska ordet stränger – lina, tåg, ändlina av fiskenät.
- Ström, åsyftande fåran mellan fastland och Tosterön.
- Udde, åsyftande en kraftig vinkel i åsen.
- Gräns, möjligen en äldre häradsgräns i sundet.
Efterleden näs avser av allt att döma det näs i Mälaren som Strängnäs än idag ligger på.
Ortnamnet har påträffats i ett flertal variationer genom historien, bland annat Strigin (första gången staden omtalas), Strigines (cirka 1120, senare avskrift), Strengenensis, Strengianensis, Strengines (1275) och Strengenes.
Staden Strängnäs har en lång historia - denna plats, där vägar på land och vatten korsade varandra och där människor möttes blev tidigt en viktig marknads-, tings- och offerplats. Sedan 1100-talet har Strängnäs varit biskopssäte och spelade under medeltiden en viktig roll som kyrklig förvaltningsstad. Under 1200-talet grundlades den nuvarande Strängnäs Domkyrka, som reser sig högst uppe på kyrkberget och än idag dominerar stadsbilden. Byggnaderna runt kyrkan minner om skilda tider och bidrar till att skapa en säregen miljö.
De gamla kvarteren visar hur det borgerliga Strängnäs en gång såg ut. Vandra Gyllenhjelmsgatan, vik av på Lillgatan och fortsätt Kvarngatan upp till Väderkvarnen och njut av den välbevarade stadsbilden. Strängnäs har också gamla anor som skolstad med bl a Sveriges näst äldsta gymnasium och flera byggnader erinrar om den gamla lärdomsstaden.
Strängnäs är fortfarande en idyll, men också en modern industriort med ett flertal branscher som elektronik, data, livsmedel, kemi och bioteknik.
(all information kommer från antingen Wikipedia eller från Strängnäs Kommun)
