RSS 2.0

Salmonella

Salmonella är en magsjukdom som sprids via dryck och mat som har hanterats på ett felaktigt sätt. De flesta får lindriga besvär som snabbt går över, men en del kan få hög feber och diarré som varar i någon vecka. Det är viktigt att dricka mycket för att stoppa vätskeförlusten som diarréerna orsakar.

Bakterierna sprids via livsmedel som inte har sköljts noggrant enligt hygienprinciper och mat som inte har hettats upp ordentligt.

Den vanligaste smittvägen är på semestern utomlands. Hygienkontrollerna är inte lika noggranna som i Sverige.

Salmonella finns oftast i livsmedel såsom kött, fisk, kyckling, ägg och grönsaker som är sköljda i ej renat vatten, men kan också finnas i livsmedel som importerats till Sverige tex groddar, ägg eller mat som görs av importerade livsmedel.

Vanligaste symptomen på salmonella är feber, magsmärtor/magkramper och diarréer och ofta även kräkningar. Magsmärtorna kommer i kramper och kan vara väldigt smärtsamma. Febern går oftast över efter några dagar men magkramperna kan fortsätta i upp till två veckor. Ibland kan de även komma blod i avföringen, men detta är väldigt ovanligt. Om salmonellabakterien har spridit sig till blodet så försvinner inte febern efter några dagar. Utan febern fortsätter och du får frossa-attacker. Då finns en risk för att andra organ ska drabbas av bakterien vilket kan leda till infektion i skelettet, gallblåseinflammation eller inflammation i lederna. Därför är det viktigt att du alltid söker vård om du misstänker att du har drabbats av salmonella.

Så här minskar du risken för att smittan sprids:

  • Tvätta händerna med flytande tvål före måltider och efter toalettbesök.
  • Stanna hemma från skola eller arbete om du har diarré. Barn med diarré ska inte gå till förskolan, men de kan oftast börja igen inom en vecka.
  • Ha egen handduk eller använd engångshandduk.
  • Undvik att laga mat så länge du har kräkningar eller diarréer.
  • Håll toaletten avtorkad och ren. Om möjligt använd en egen toalett.
  • Bada inte i pool så länge du har diarré.

Hur du stoppar spridningen och blir av med smittan
 
  • De flesta som får salmonella behöver inte antibiotika. Däremot kan antibiotika behövas om du har en allvarlig immunbristsjukdom eller har mycket svår diarré.
  • Särskilt utsatta är äldre personer och små barn som kan vara mer mottagliga. För de flesta har bakterierna försvunnit helt inom tre månader.
  • Antibiotika ska man vara lite försiktig med då den kan försvaga den naturliga och viktiga tarmfloran av bakterier.
  • Det är ovanligt att smitta förs över från person till person. När det förekommer är det oftast inom den egna familjen, eller i förskolan.
  • Sjukdomen brukar inte smitta när diarrén har gått över. Men salmonellabakterierna kan finnas kvar i tarmen en längre tid.
  • Salmonella behandlas med vätska. Drick ofta och mycket!
maxresdefault.jpg
 

Detta var ett arbete som jag och 2 jobbade med under början av denna terminen. Vi skulle bara slänga ihop lite fakta och sedan redovisa detta. Detta är bara texten medans vi även hade en "powerpoint" gjord via google presenttioner.  Slängde in 2 av bilderna som vi använde i presentationen iallafall. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback