RSS 2.0

Tjäder

Tjädern trivs bäst i gammal grov tallskog. Den tillhör de så kallade skogshönsen som även orre, ripa och järpe gör. Tjädern är den största. Tjädertuppen kan väga upp till 5kg. Förr i tiden betydde tjädern mycket för hushållen, då det är mycket mat på en stor tjäder. Man jagade tjädern med pil och båge för riktigt längesedan. 
 
Tjäderspelet är nog det man tänker på när man hör ordet tjäder. Detta spel pågår i en glänta långt ute i storskogen. Kvällen före i skymningen samlas tupparna i träden runt spelplatsen. Innan de ljusnar börjar de knäppa med näbben innan de brakar ner på marken och de börjar på allvar. 
I spelet har de rte olika strofer. Först näbbknäppningen, sedan "klunken" och sist ett "sisande" läte. Under hela tiden går tupparna omkring och stjärten är utslagen som en solfjäder.
 
Hönan bygger ett enkelt bo på marken. Kycklingarna rymmer från boet och springer omkring när de är torra efter kläckningen och skaffar mat själva. 
Men hönan håller koll och kommer en fiende hoppar hon runt som hon vore skadad, ungarna gömmer sig och hönan flyger iväg. 
 
Kännetecken: 
Tuppen blir ca 85cm lång och kan väga 5kg. Hönan är mindre och lättare. 
Tuppen är mörk, ryggen brunaktig, med grön metallglans i det mörka. Framför vingen finns en vit fläck som kan se självlysande ut i ljuset på spelplatsen. Hönan är spräcklig i gult och brunt. Tuppen flyger upp med ett väldigt vingbrak. även fast tjädern är tung kan den flyga i en hastighet av 75-90km/h.
 
Förekomst:
Är en stannfågel som häckar sparsamt. Finns där det finns mossor och lövträd.
 
Boplats: 
På marken på en torr plats. Hönan lägger 5-10 ägg som ruvas av henne ensam. 
 
Föda: 
Tallbarr under vintertid. Löv, färska skott och knoppar men även skogsbär. Under hösten äter de gärna spillsäd på skördade åkrar. Kycklingarna äter mest larver och insekter. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback