RSS 2.0

Trana

De första tranorna kommer till Sverige i slutet av mars, början på april. De har varit i Spanien, Portugal eller norra Afrika under vintern.
Många tranor stannar till vid Hornborgasjön i Västergötland ett tag. På nätterna står de i det kalla men grunda vattnet och sover. På dagarna flyger de till fälten för att äta. Deras favorit är frusen potatis som blivit kvar i jorden från hösten. Nu för tiden odlas potatis enast för tranornas skull, förr odlades det potatis där också men då var det böndernas försäljning det berodde på. Så man kan säg att tranorna kommer tillbaka till egna potatisland. 
Man kan besöka Hornborgasjön men inte gå längre än till utsiktsplatserna. 
 
Själva trandansen går till såhär. Tranorna börjat hoppa, flaxa med vingarna, sträcka på halsarna eller plocka upp pinnar.
 
Tranorna är stora fåglar. Går de och påtar med näbben i marken kan man ta fel på att de är ett får som betar på långt håll.
De håller även konserter genom att en börjar med "krrå", så börjar resten så de blir som en kör som hörs lång väg. 
 
Tranorna flyger i flockar mot söder i augusti-september. Antingen flyger de i snöplogsform eller en sned rad.
 
Kännetecken: 
Vår största fågel efter svanen.Ca 140 cm lång när den står upprätt. Lång hals, långa ben, ca 240 cm mellan vingspetsarna. Gråvit, svart huvud med en röd fläck i nacken. Den har ett vitt band över ögat och en bit ner på halsen. Stjärtfjädrarna är som stora mörka plymer. 
 
Förekomst:
Häckar i mellersta och norra Sverige men även på andra platser.
 
Boplats:
Vid 6-7 års ålder bygger de bo och får ungar. 2 ägg lägger honan som kläcks efter ungefär en månad. Föräldrarna ruvar och sköter om ungarna tillsammans. Ungarna är flygfärdiga till hösten. 
 
Föda: 
Potatis, säd, rötter, bär, sniglar, grodor, maskar och insekter. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback